De la începutul anului 2018, producția industrială în Moldova a crescut cu 8,1%. Ce a contribuit acestei tendințe?


În primele cinci luni ale acestui an, producția industrială în Republica Moldova a crescut cu 8,1% față de aceeași perioadă a anului trecut. Datele relevante au fost publicate de Ministerul Economiei și Infrastructurii.

După cum s-a menționat în departament, principalii factori pentru creșterea producției industriale în țara noastră au fost:

- extinderea activităților Zonelor economice libere;

- Implementarea proiectelor de investiții în diferite sectoare industriale;

- extinderea pieței de export utilizând opțiunile disponibile în baza Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană;

- ameliorarea situației din sectorul agricol;

- creșterea cererii interne și externe a produselor fabricate în Moldova.

Astfel, conform datelor prezentate în primele cinci luni ale acestui an, cea mai mare creștere a producției industriale a fost înregistrată pe segmentele, cum ar fi: fabricarea de produse din sticlă - 47%, producția de piese pentru automobile si motoare auto - 42%, prelucrarea fructelor și legumelor - 41%, fabricarea cablurilor electrice - 39%, producția de grăsimi și uleiuri - 37%, fabricarea încălțămintei și articolelor din piele - 21%, producția de produse textile - 20%, prelucrarea produselor din carne - 13%, producția și furnizarea de energie - 4,6% .

Cea mai mare influență asupra creșterii volumului industriei moldovenești a avut-o industria prelucrătoare, care reprezintă peste 82% din totalul mărfurilor fabricate. În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, acest indicator a crescut cu 9,4%.

0

101

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org