De la începutul acestui an, investițiile în activele pe termen lung au crescut cu 1,9%. Ce factori au influențat această dinamică?


În primele trei luni ale anului 2018, investițiile în active pe termen lung în Moldova s-au ridicat la 2,4 miliarde lei, înregistrând o creștere de 2,9% față de aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea a fost marcată pentru prima dată după doi ani de recesiune: cu 22,6% în 2016, și cu 1,2% - în 2017.

După cum s-a menționat în cadrul Ministerului Economiei și al infrastructurii, factorii fundamentali pentru creșterea activității de investiții în anul curent sunt investițiile private, care a crescut pe fondul creșterii creditării economiei naționale și a investițiilor pentru care se acordă finanțare din fondurile bugetelor de stat și locale. Astfel, creșterea investițiilor în active pe termen lung înregistrată în primul trimestru al anului 2018 este comparabilă cu cifrele pentru anul 2014 - atunci creșterea a fost de 3,0%.

Potrivit Biroului pentru Politici Economice și Mediul de Afaceri al Ministerului Economiei și al infrastructurii, investițiile private în primele trei luni ale acestui an s-au ridicat la 1,9 miliarde lei, sau 77% din totalul investițiilor. Domeniile prioritare de investiții au fost: achiziționarea de mașini, echipamente, imobiliare, instalații de inginerie și vehicule - 37,5%.

O tendință pozitivă a fost înregistrată și în sfera investițiilor publice, cu o creștere de 18%, ajungând la 174 milioane de lei. Cea mai mare parte a investițiilor de stat a revenit achiziționării de autovehicule - 77%, computere - 45% lei, și case de locuit - 11% lei.

În același timp, în perioada specificată, investițiile din sursele externe au scăzut cu 41,6% - în primele trei luni ale acestui an volumul acestora a scăzut până la 5,0%.

0

294

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org