De la începutul acestui an, remitențele bănești în Transnistria au crescut în mod semnificativ. Care sunt zonele cele mai populare pentru migranți?


În luna ianuarie a acestui an, remitențele persoanelor fizice din Transnistria, efectuate prin intermediul sistemelor electronice, au constituit mai mult de 4,5 milioane $. Asta este cu aproape 1 milion de dolari mai mult decât indicele înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit datelor Băncii Centrale din Transnistria, cea mai mare pondere a remitențelor – circa 3,2 milioane de dolari (sau 72%) – au fost realizate din Federația Rusă, unde activează majoritatea migranților din regiune. În continuare pe scara rating-ului s-au stability remitențele din SUA (212,100 mii dolari), Israel (156,800 mii dolari), Italia (124,200 mii dolari), Turcia (33,3 mii dolari). De asemenea, persoanelor fizice din regiunea transnistreană li s-au transferat fonduri din Germania, Marea Britanie, Ucraina, Uzbekistan și Emiratele Arabe Unite.

Ar trebui de remarcat faptul că Republica Moldova și-a pierdut poziția de lider cu privire la efectuarea remitențelor în Transnistria. Să amintim, că în 2016 țara noastră a ocupat locul doi după Federația Rusă la capitolul remitențelor în regiunea transnistreană. Motivul principal se explică prin faptul că cetățenilor care locuiesc pe malul stâng al Nistrului, le este mai ușor să treacă frontiera și să scoată banii în numerar pe teritoriul Republicii Moldova. În Transnistria, în condițiile crizei economice și financiare, mai există încă deficitul de valută străină, în special de dolari și euro.

În același timp, volumul remitențelor trimise în străinătate, în prima lună a acestui an, efectuate de către cetățenii din Transnistria prin intermediul unor sisteme electronice, a atins 2,1 milioane de dolari, ceea ce este cu 0.5 milioane de dolari mai puțin decât în ​​luna ianuarie a anului trecut. Cel mai mare număr de remitențe îi revine iarăși Federației Ruse – 1,5 milioane dolari, Ucraina – 252.7 mii de dolari, Turcia – 46,3 mii de dolari, Moldova – 35,2 mii de dolari .

De asemenea, printre beneficiarii remitențelor din regiunea transnistreană se enumără cetățenii înregistrați SUA, Marea Britanie, Canada, Belarus, Coasta de Fildeș și Italia.

Ar trebui de remarcat faptul că numărul populației din nerecunoscuta Republică Transnistreană este de aproximativ 475.000 de persoane. Aproape o treime dintre ei au statutul de lucrători migranți, câștigându-și surse pentru trai în străinătate.

0

108

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org