De la începutul anului, previziunile de creștere a economiei Republicii Moldova au fost reduse de către experții FMI pentru a treia oară


Materialele Fondului Monetar Internațional, care au fost făcute publice spre sfârșitul Misiunii de evaluare a instituției financiare în cadrul celei de a doua revizuiri a rezultatelor punerii în aplicare a programului aprobat de guvern, pentru a treia oară de la începutul anului curent prognozele creșterii economice a Republicii Moldova au fost micșorate. Astfel, potrivit ultimelor previziuni ale FMI, până la sfârșitul anului 2017 PIB-ul Republicii Moldova nu va depăși 3,5%. Estimările anterioare ale acestei valori au fost de 4,5% (în aprilie) și de 4% (în octombrie 2017).

În cadrul vizitei sale în Moldova, Misiunea FMI și-a concentrat acțiunile asupra:

  • analizei evenimentelor economice recente și progreselor înregistrate în implementarea programului aprobat de către Guvernul Republicii Moldova;
  • actualizării datelor economice;
  • evaluării perspectivelor macroeconomice ale țării noastre;
  • discuțiilor cu autoritățile moldovenești despre unele prevederi ale politicii macroeconomice și implementarea ulterioară a acestora.

În special, în raportul experților Fondului Monetar Internațional se menționează că, de la ultima rundă de activități consultative din Moldova, a fost înregistrată o stabilitate financiară și economică relativă. Și, deși s-a înregistrat o creștere economică după criza financiară din anii 2014-2015, în 2017 aceasta s-a diminuat până la 3,5%. Prin urmare, până la sfârșitul acestui an, inflația anuală este de așteptată la indicii de 5% (± 1,5%).

De asemenea, în raportul experților internaționali se afirmă că, în contextul creșterii venitulrilor bugetului tendințele economice rămân pozitive, chiar dacă sa-u înregistrat întârzieri în domenii precum investițiile de capital și cheltuielile sociale. În același timp, în primele șase luni ale acestui an, deficitul de cont curent a crescut până la 6% din PIB. Cu toate acestea, în prezența unor intrări constante de valută străină, moneda națională a reușit să se consolideze față de dolarul american cu 10,9%. În același timp, rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei au crescut, ajungând la 2.629 miliarde de dolari spre sfârșitul lunii septembrie.

Astfel, conform estimărilor preliminare ale experților Misiunii FMI, perspectivele economice pentru Moldova sunt destul de favorabile – se preconizează că economia va crește până la un nivel de 4%. Și pentru a asigura o creștere economică pentru următorii câțiva ani, potrivit experților, țara noastră are nevoie de un intermediar eficient în sectorul financiar, precum și o de redresare durabilă a cererii externe din partea principalilor parteneri comerciali.

Printre riscurile care afectează indicatorii dinamicii creșterii economice, experții fondului au remarcat incertitudinea politică, riscurile macroeconomice, și ritmul lent al reformelor în diferite sectoare ale economiei.

0

132

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org