Sergiu Cioclea: excesul de lichiditate în sistemul bancar din Republica Moldova a ajuns la 7 miliarde de lei


Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei Sergiu Cioclea a menționat, că astăzi în sistemul bancar se înregistrează un nivel relativ ridicat al excesului de lichiditate. Prin urmare, autoritatea de reglementare acordă o atenție deosebită dinamicii acestuia.

Băncile comerciale, care operează în Republica Moldova, s-au confruntat în ultimul timp cu un nivel foarte ridicat al excesului de lichiditate. O mare parte din acesta îl reprezintă depozitele bancare, care nu sunt incluse în rezervele obligatorii și pot fi utilizate pentru efectuarea operațiunilor de creditare ale băncilor.

Șeful Băncii Naționale a explicat că, din cauza intervențiilor pe piața de valută și creșterii lichidității în sistemul bancar, autoritatea de reglementare a fost forțat să mărească și rezervele obligatorii – de la 35% la 40%. Cu toate acestea, unii experți economici și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul reducerii capacității băncilor comerciale de a oferi credite noi. Totodată, situația s-a dezvoltat dimpotrivă: în pofida creșterii rezervelor minime obligatorii pentru băncile moldovenești în sistemul bancar național, totuși există un exces de lichiditate, care ajunge la 7 miliarde de lei.

Conform opiniei bancherului, indicatorul vizat este suficient de mare, astfel încât autoritatea de reglementare își concentrează atenția maximă asupra dinamicii acestor indicatori, sprijinind în mod activ dezvoltarea activităților de creditare în contextul tendințelor economice actuale.

0

173

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org