Sergiu Cioclea: sub supravegherea specială a Băncii Naționale a Moldovei în managementul corporativ băncile au înregistrat progrese semnificative


Președintele Băncii Naționale a Moldovei Sergiu Cioclea, în cadrul interviului său oferit agenției "Infotag", cele trei bănci comerciale, asupra cărora anterior a fost instituit regimul supravegherii externe, arată progrese clare în guvernanța corporativă. Astfel, BNM intenționează să monitorizeze în permanență activitățile acestor bănci pe parcursul anului 2017 cu scopul de a analiza și a evalua mai eficient situația reală din instituțiile financiare vizate. Totodată, Cioclea a remarcat faptul că astfel de controale din partea Băncii Naționale a Moldovei sunt planificate pentru toate băncile comerciale, care activează pe teritoriul țării noastre.

De asemenea, bancherul a spus că durata regimului de supraveghere externă asupra băncilor comerciale «Moldova Agroindbank», «Moldindconbank» și «Victoriabank» depinde de rezultatele și de gradul de realizare a componentelor planului de reglementare, care a fost convenit de către Banca Națională a Moldovei și Fondul Monetar Internațional.

În ceea ce privește calitatea guvernanței corporative a băncilor comerciale, Președintele Băncii Naționale a subliniat necesitatea asigurării transparenței maxime a acționarilor. În acest scop, a fost creat un program special, în cadrul căruia se va stabili identitatea proprietarilor instituțiilor bancare, precum si certificarea re-beneficiarilor. Bazată pe lista de angajamente, asumate de țara noastră față de Fondul Monetar Internațional, identificarea acționarilor tuturor băncilor comerciale din Republica Moldova trebuie să fie finalizată până la sfârșitul acestui an.

Potrivit lui Sergiu Cioclea, acest proces va fi dificil, dar este unul necesar pentru o schimbare fundamentală în cultura și îmbunătățirea calității guvernanței corporative în băncile din Republica Moldova. În plus, în ceea ce privește acționarii, care blochează activitatea de administrare a băncilor comerciale, vor fi aplicate măsuri drastice în scopul prevenirii situațiilor de conflict care au avut loc deja în unele instituții financiare.

0

142

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org