Sergiu Cioclea: reformarea sectorului bancar sporește atractivitatea băncilor din Moldova pentru investitorii străni


Joi, 17 mai, în cadrul seminarului "Reformele sistemului bancar. Tranziția de la „Basel 1“ la „Basel 3“, președintele Băncii Naționale a Moldovei Sergiu Cioclea a remarcat succesul conducerii țării în reformarea sectorului bancar. Potrivit bancherului, în contextul tranziției la sistemul de recomandări "Basel III", băncile moldovenești devin din ce în ce mai atractive pentru investitorii străini. Seminarul a fost organizat de Banca Națională în colaborare cu Misiunea de consilieri ai Uniunii Europene și a Republicii Moldova.

Conform raportului Băncii Naționale a Moldovei, în 2018, investitorii strategici au venit în două bănci moldovenești: Banca Transilvania (România) a devenit acționarul majoritar al Victoriabank, și Intesa Sanpaolo Bank (Italia) - a achiziționat Eximbank din Moldova. În același timp, Sergiu Cioclea a subliniat că managementul acestor instituții financiare va fi realizat în conformitate cu standardele principalelor bănci europene.

De asemenea, la seminar Guvernatorului Băncii Naționale și-a exprimat recunoștința Parlamentului Republicii Moldova pentru soluționarea promptă a problemelor legislative, în special - pentru aprobarea actelor necesare, pe baza cărora autoritatea de reglementare a putut într-un timp foarte scurt să efectueze reforme pentru a îmbunătăți sistemul bancar.

La finele discursului său, președintele Băncii Naționale a Moldovei a declarat că reforma sectorului bancar este un proces tripartit în curs de desfășurare, în care sunt implicate băncile, autoritatea de reglementare și partenerii externi. Acțiunile acestora vizează creșterea transparenței acționarilor și îmbunătățirea sectorului bancar în ansamblu prin atragerea investitorilor strategici de calitate.

0

141

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org