Sergiu Cioclea: strategia de returnare a miliardului furat va fi prezentată în iunie


Miercuri, 25 aprilie, la ședința Comisiei pentru economie, buget și finanțe, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei Sregiu Cioclea a declarat că Strategia de returnare a banilor retrași în mod fraudulos din sistemul bancar va fi prezentată la începutul lunii iunie a acestui an. Bancherul a recunoscut că elaborarea și prezentarea proiectului de strategie ar fi trebuit să se desfășoare mult mai devreme, menționând, de asemenea, că întârzierea temporară s-a datorat companiei KROLL.

În special, Sergiu Cioclea a declarat că, în timpul anchetei furtului bancar, chiar și compania KROLL nu a avut întotdeauna acces la informațiile privind „beneficiarii“ și destinația finală a fondurilor retrase. Acest lucru se datorează situației actuale din Republica Moldova, precum și legislației din alte țări. Deși nu există nici o idee clară despre modul în care s-ar putea accesa datele necesare și, în general, dacă s-ar putea returna toți banii furați, chiar și cu utilizarea tuturor mecanismelor disponibile.

La rândul său, președintele comisiei, deputatul Ștefan Creangă a menționat că, în acest stadiu, este important să se știe exact cine și cum furat banii, și ce mecanisme au fost folosite, pentru a preveni furturile similare în viitor. În același timp, deputatul a subliniat că autoritățile competente ar trebui să-și îndeplinească sarcinile mai calitativ și să depună toate eforturile pentru a descoperi această infracțiune. 

0

218

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org