CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
20.08.2019
USD
17.61
EUR
19.56
RUB100
0.263
Bitcoin
10699$
Etherium
197.7$

Sergiu Cioclea: Băncile din Moldova au la dispoziție aproape 1,5 miliarde de euro pentru investiții în proiectele pe termen lung

În discursul său în cadrul ”Moldova Business Week 2018”, guvernatorul în demisie al Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, a remarcat că actualmente, consecințele fraudei bancare din anul 2014 au fost complet eliminate din sistemul bancar al țării. În special, potrivit lui Cioclea, acest lucru este evidențiat de suma cumulată a valutei atrase în bănci - aproximativ 1,5 miliarde de euro, care sunt planificate să fie investite în proiecte pe termen lung sau împrumuturi.

După cum a remarcat guvernatorul BNM, astfel de rezerve valutare impresionante în băncile licențiate din Moldova ar trebui să fie baza pentru creșterea și dezvoltarea ulterioară a economiei țării. În acest context, băncile sunt gata să sprijine investitorii, iar cetățenii obișnuiți își arată încă o dată încrederea în sistemul bancar național. Anul viitor, mai mulți investitori noi planifică să intre în structura de conducere a unor bănci din Moldova, ceea ce reprezintă un indicator al succesului în implementarea recomandărilor Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și a Fondului Monetar Internațional privind excluderea acționarilor netransparenți din organele de conducere ale organizațiilor bancare din Moldova.

Sergiu Cioclea a menționat, de asemenea, că în Republica Moldova suntă bani, iar noi nu suntem cea mai săracă țară. Problema este că până acum banii nu au fost utilizați corect și, prin urmare, bunăstarea populației moldovenești mai lasă de dorit.

Reamintim că, după retragerea în mod fraudulos a unui miliard de dolari din sistemul bancar al țării în 2014, Banca Națională a Moldovei a instituit regim de supraveghere specială în trei bănci de sistem: Moldova Agroindbank, Victoriabank și Moldindcombank. Ponderea totală a acestor bănci reprezintă aproximativ 65% din valoarea totală a activelor sectorului bancar. În octombrie 2016, autoritatea de reglementare a înlocuit regimul de supraveghere specială în Moldindcombank cu regimul de supraveghere intensivă după ce acțiunile unui grup de acționari au fost recunoscute fiind convenite - aceștia dețineau mai mult de 63,8% din capitalul băncii fără permisiunea BNM.

Un alt eveniment semnificativ a fost achiziționarea unui pachet de 41,09% în Moldova Agroindbank de către un consorțiu de investitori străini, condus de BERD. Tranzacția a avut loc în luna octombrie a acestui an.

La BC Victoriabank, regimul de supraveghere intensivă a fost suspendat în luna august a acestui an în urma tranzacției în care pachetul majoritar în bancă a fost achiziționat de VB Investment Holding B.V., deținut de Transilvania Bank în parteneriat cu BERD.

120
100
Tema zilei
Rata amortizorului anticiclistic a fost menținută la 0% - BNM
Conform deciziei Comitetului Executiv al Băncii Naționale, rata amortizorului anticiclic pentru expunerea de credite pentru Republica Moldova a fost...
100
0
Citește mai departe
Banca Națională introduce în circulație o nouă monedă jubiliară cu o valoare nominală de 10 lei
Începând cu 16 august 2019, Banca Națională a Moldovei a lansat o nouă monedă metalică cu o valoare nominală de 10 lei. Emisiunea monedei aniv...
100
0
Citește mai departe
Volumul tranzacțiilor fără numerar cu cardurile bancare în Moldova continuă să crească
Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, volumul plăților cu carduri bancare în țară continuă să crească. În același timp, ponderea lor în s...
100
0
Citește mai departe