Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
26.05.2022
USD
19.10
EUR
20.37
RUB100
0.334
Bitcoin
Etherium

Sergiu Cebotari: valoarea banilor a scăzut pe semnalul transmis pieței financiare de către Banca Națională

După cum a menționat într-un interviu cu agenția de știri Infotag președintele Moldova Agroindbank (MAIB) Sergiu Cebotari, prin reducerea ratei de bază cu un punct procentual, Banca Națională a Moldovei semnalează pieței reducerea costului banilor.

Potrivit expertului, scopul acestei politici ale autorității de reglementare este încetinirea inflației. Prin urmare, este așteăata declinul ratelor dobânzilor băncilor nu numai la depozite, ci  și la credite. În plus, bancherul a spus că de la începutul anului banca comercială condusă de el a revizuit în mod repetat posibilitatea de reducere a ratelor dobânzilor. În special, aceasta se referă la creditarea cu valoarea socială pentru persoanele fizice și creditarea sectorului real al economiei, menită să contribuie la creșterea economică și PIB-ul țării.

Potrivit președintelui Moldova Agroindbank (MAIB), rezultatul deciziei recente a Băncii Naționale va fi reducerea presiunii excesive asupra lichidității bancare curente și creșterea portofoliilor de credite ale băncilor comerciale. Astfel, principalele argumente pentru o reducere treptată a ratelor dobânzilor la depozite și credite va fi reducerea ratei de bază (8%) și a ratelor stabile ale inflației anuale. La rândul său, stabilitatea pieței financiare din Moldova va fi un factor major care afectează costul banilor în conformitate cu situația reală, înregistrată pe piața de capital. Deja astăzi unele bănci au început să emită credite sectorului real al economiei, ratele la care sunt aproape sau chiar mai puțin de 10% și se calculează pe baza riscului de credit.

Potrivit șefului Moldova Agroindbank (MAIB), principalul factor care va influența reducerea ratelor dobânzii, care urmează să fie plasate în forma creditelor acordate sectorului real, și costurile implicate în resursele financiare ale populației, va fi eliberarea lichidități suplimentare prin reducerea profitabilității băncilor pe termen scurt. Prin urmare, creșterea nivelului de creditare a sectorului real al economiei va fi marcată spre sfârșitul celui de-al treilea trimestru al acestui an.

În plus, Sergiu Cebotari a subliniat importanța deosebită a direcției Retail (de vânzare cu amănuntul), care devine din ce în ce mai atrăgătoare în ultimii ani. Deci, datorită unei abundențe de creditare a persoanelor fizice crește și puterea de cumpărare a populației din Moldova. La rândul său, acest lucru are un efect pozitiv asupra statisticii consumului intern în Moldova, contribuind astfel la revigorarea diferitelor sectoare ale economiei naționale.

Potrivit bancherului, în acest sens Moldova Agroindbank este un pionier – cea mai mare instituție financiară din țară pentru prima dată pentru a creay pentru clienții săi un program special de împrumut, cu cele mai profitabile și atractive rate pentru persoanele fizice. Prin urmare, datorită conservării imutabilității principalilor indicatori ai pieței – ratei de bază a rezervării obligatorii și inflației – a fost posibilă menținerea tendinței actuale. În plus, acestui lucru contribuie lichiditatea ridicată a activelor bancare, care se înregistrează în intervalul de 40% -50% la cerința prescrisă de 20%, și cantitatea mare a rezervării – circa 40% din fondurile atrase în moneda națională, și 14% - în moneda convertibilă.

În același timp, în conformitate cu spusele bancherului, ar trebui să nu se ignore factorii de constrângere asupra creșterii creditului. Printre acestea sunt marcate creditele neperformante și defectele posibile ale riscurilor bancare.

Amintim, că pe 28 iunie de către Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei a fost aprobată decizia de a reduce rata de bază până la 8%, ratele pe creditele overnight – până la 11%, și ratele la depozitele overnight – până la 5%. Totodată, ratele rezervelor obligatorii din fondurile atrase în moneda națională și cea convertibilă au rămas aceleași – 40% și 14%, respectiv.

617
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe