Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
28.01.2022
USD
17.90
EUR
19.97
RUB100
0.227
Bitcoin
Etherium

Zonele economice libere din Moldova continuă să-și sporească volumul vânzărilor și să atragă tot mai multe investiții

De la începutul acestui an, vânzările și investițiile în zonele economice libere ale Republicii Moldova au înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 6 miliarde 525 milioane lei și, respectiv, 391,4 milioane dolari la sfârșitul lunii septembrie. Aceste date au fost publicate de Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova.

Potrivit datelor prezentate, cea mai mare creștere a vânzărilor a fost înregistrată de ZEL "Bălți" (68,1%) - de la 1 miliard 610,2 milioane lei în aceeași perioadă a anului trecut la 3 miliarde 993,4 milioane lei în primele nouă luni ale anului 2018. Următorul în clasament este "Expo-Business-Chișinău", care și-a majorat vânzările de la 289,6 milioane lei la 502,8 milioane de lei.

În calitate de reprezentanți ai conducerii departamentelor sectoriale, activitățile rezidenților zonelor economice libere sunt îndreptate în principal spre producerea huselor pentru scaune auto, cablurilor electrice pentru mașini, lânii și fibrelor sintetice, sticlei, mobilierului, feroneriei, vopselelor și a altor produse.

Volumul total al investițiilor în zonele economice libere ale Republicii Moldova, la începutul lunii octombrie a acestui an, a depășit suma de 391,4 milioane dolari, ceea ce depășește cifra de anul trecut cu 15,1%. Din totalul investițiilor, cea mai mare sumă a fost însumată de ZEL "Bălți" și a constituit 175,4 milioane dolari. Investițiile în alte zone au fost: ”Ungheni-Business” - 75,5 milioane dolari, Expo-Business-Chișinău - 72,1 milioane dolari, ZEL ”Taraclia” - 24,6 milioane dolari, Valkaneș - 19,7 milioane de dolari, ZEL "Tvardița" - 17,1 milioane de dolari, și "Otaci-Business" - circa 6,8 milioane de dolari.

În următorii doi ani, se intenționează lansarea simultană a mai multor proiecte de investiții, care, potrivit estimărilor preliminare, vor atrage peste 250 milioane de dolari în economia Republicii Moldova.

După cum a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii, Kiril Gaburici, dezvoltarea parcurilor industriale și a zonelor economice libere este una dintre prioritățile ministerului pe termen scurt. Fiecare astfel de investiție înseamnă deschiderea de noi locuri de muncă, dezvoltarea infrastructurii, furnizarea unui volum mai mare de contribuții la bugetul de stat.

538
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe