Sancțiunile pentru instituțiile de credit nebancare vor fi majorate. Modificările relevante au fost adoptate de Parlament


Contractele de credit încheiate între organizațiile de credit nonbancare și solicitanții acestora ar trebui să evidențieze pozițilie, care indică rata anuală efectivă a dobânzii, suma totală care urmează să fie plătită de către debitor, precum și toate costurile suplimentare suportate de către persoana ce a aplicat creditul. Inițiativa corespunzătoare privind completarea și modificarea unor acte legislative a fost adoptată joi, 31 mai, de către Parlamentul Republicii Moldova.

Astfel, persoanele care au aplicat împrumuturi de la instituții financiare din sectorul nebancar vor primi garanții și protecții suplimentare la nivel legislativ. Conform noului proiect de lege, sublinierea prevederilor Acordului de împrumut legate de plățile pe împrumut și costul total al acestora, va contribui la o analiză mai aprofundată a condițiilor de creditare din partea debitorului. Astfel, consumatorul va cunoaște costul exact al cheltuielilor sale cu toate comisioanele incluse și plățile suplimentare.

Organizațiile de credite din sectorul nonbancar, în caz de dezvăluire a faptelor de încălcare a legii contractelor de împrumut, vor fi amendate. În același timp, amenzile au crescut de zeci de ori. În cazul în care mai devreme pentru lipsa de informații sau inferioritatea acestora pentru produsele de credit pentru consumatori, persoanei responsabile i se impunea o amendă de la 1.500 la 2.250 de lei, acum dimensiunea sa a crescut la 300-350 u. c. (de la 15 mii la 17,5 mii lei). De asemenea, amenda pentru persoanele juridice a crescut de la 3.000 - 4.500 lei la 22.500 la 25.000 lei (de la 450 la 500 u. c.).

Autoritățile, la rândul său, au primit dreptul de a organiza inspecții spontane în vederea identificării faptelor de încălcare a furnizării de către instituțiile de credit nebancare a contractelor de credit încheiate cu consumatorii în domeniul creditării non-bancare.

Proiectul de lege va intra în vigoare după ce va fi promulgat de Președintele Republicii Moldova și publicat în Monitorul Oficial.

0

322

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org