Sinteza celui de-al doilea raport Kroll a fost publicată de Banca Națională pe site-ul său oficial


Pe site-ul oficial al Băncii Naționale a Moldovei a fost publicată sinteza celui de-al doilea raport al companiei Kroll, deși până în prezent numai în limba română. Documentul conține 57 de pagini și descrie schemele utilizate pentru furtul banilor, precum și indică țările prin care au trecut fluxurile de surse financiare. De asemenea, în raportul Kroll sunt descrise metodele de sinteză ale anchetei internaționale a fraudei bancare în perioada 2012-2014, mecanismele prin care se spălau sume mari de bani, precum și punctele finale unde ajungeau fondurile furate.

Raportul privind investigarea furtului bancar va fi analizat de Banca Națională a Moldovei pentru a identifica deficiențele și a indica măsurile necesare. Reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson vor sosi în capitala Moldovei pentru a participa la o reuniune de lucru privind investigarea fraudelor bancare, după care va fi organizat un briefing pentru presă.

Ca parte a vizitei sale la Chișinău de către consorțiul internațional autorităților de investigare din Moldova le vor fi prezentate datele operaționale pentru a urmări banii furați și o listă a destinatarilor vizați în dosar.

În această etapă, reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson și-au exprimat dorința de a coopera cu autoritățile de investigare din Republica Moldova pentru a sprijini eforturile de returnare a fondurilor furate, nu doar la nivel regional, ci și pe plan internațional.

De asemenea, raportul se concentrează asupra întreprinderilor Groupului Șor, care în perioada anilor 2012-2014 au obținut de la trei bănci moldovenești credite sub formă de împrumuturi corporative în valoare totală de 2,9 miliarde de dolari. Fondurile de împrumut, potrivit experților Kroll și Steptoe & Johnson au trecut printr-un proces bine coordonat de spălare a banilor, în special cu utilizarea companiilor subsidiare și conturilor bancare în Letonia. Din aceasta rezultă că creditele perfectate nu erau împrumuturi comerciale reale, ci doar un fel de „fronturi“, care ascundeau scurgerile frauduloase a milioanelor de dolari din cele trei bănci din Moldova: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

0

73

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org