Potrivit modificărilor la bugetul de stat 2016, creșterea veniturilor și cheltuielilor va constitui 325 milioane de lei


Zilele trecute de către guvern a fost aprobat proiectul modificărilor la bugetul de stat din anul curent. La propunerea cabinetului de miniștri, cheltuielile și veniturile ar trebui să crească cu 325 de milioane de lei. În scurt timp, proiectul de lege va fi trimis spre examinare în Parlamentul Republicii Moldova.

Potrivit ministrului finanțelor, la luarea deciziei majorării părții veniturilor în bugetul de stat a contribuit îmbunătățirea situației în domeniul relațiilor comerciale externe. Ca rezultat s-a înregistrat o creștere a taxelor fiscale și a impozitelor.

În același timp, Octavian Armașu a declarat că este așteptată o creștere a sumelor TVA cu peste 173 milioane de lei, iar taxele la comerțul exterior vor asigura bugetului de stat un aflux suplimentar de peste 157 de milioane de lei. Fondurile suplimentare vor fi atrase și de către Casa Națională de Asigurări Sociale și autoritățile locale.

De asemenea, potrivit ministrului finanțelor, apare necesitatea creșterii numărului transferurilor din bugetul de stat spre bugetul asigurărilor sociale cu 224.3 milioane de lei. Fondurile vor fi utilizate pentru acoperirea deficitului bugetar, care s-a format din cauza reducerii veniturilor financiare în fondurile asigurării sociale.

În plus, se preconizează o creștere de 103.2 milioane de lei a volumului transferurilor în bugetele locale și bugetul ministerului educației. Ultimul va fi suplinit cu aproape 4 milioane de lei. Mijloacele vor fi direcționate pentru achitarea indemnizațiilor copiilor orfani, copiilor din familii defavorizate și social vulnerabile, de la casele de copii, școli profesionale și internate.

În scurt timp, proiectul de lege urmează să fie trimis spre examinare în parlament, iar după adoptarea deciziei respective modificările vor fi introduse în bugetul de stat.

0

106

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org