Salariul mediu lunar în Moldova a crescut în ultimul semestru al anului 2018 cu 14% - datele statistice


După cum se menționează în raportul Biroului Național de Statistică, mărimea salariului mediu lunar în sectorul privat al economiei Republicii Moldova în ultimele trei luni ale anului trecut a crescut până la 7 mii lei. În comparație cu aceeași perioadă din 2017, această valoare a crescut cu 14,3%.

Cea mai mare creștere a salariilor a fost înregistrată în segmentul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor - salariile lucrătorilor din această zonă au crescut până la sfârșitul anului 2018 cu peste 22%, ajungând la o medie de 15.700 de lei.

Salariile lucrătorilor din sectorul catering și de cazare au crescut cu 20%, ajungând la 4.544 lei.

În sectorul industriei extractive, mediul salarial lunar a crescut cu 21% în perioada indicată. Această creștere, după părerea experților, se datorează faptului că a sporit cererea la materialele de construcție datorită lansării mai multor proiecte guvernamentale în construcția și reabilitarea drumurilor naționale.

În același timp, Biroul Național de Statistică observă că datele prezentate reflectă doar evoluția în sectorul privat. În timp ce în sectorul public, la sfârșitul anului trecut, guvernul Republicii Moldova a adoptat reforma salarială, în condițiile în care se prevede majorarea salariilor în anumite sectoare de activitate în mărime de la 10 la 100%.

0

61

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org