CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
24.08.2019
USD
17.88
EUR
19.79
RUB100
0.272
Bitcoin
10002$
Etherium
189.03$

Ratele pentru principalele instrumente de reglementare monetară au fost păstrate de către Banca Națională

Miercuri, pe 24 mai, comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis ca ratele pentru instrumentele de reglementare monetară să rămână neschimbate. Astfel, rata de bază a operațiunilor pe termen scurt se va păstra ca și înainte – la nivelul de 9%, a depozitelor overnight – la nivelul de 6%, și a creditelor overnight – la nivelul de 12%. De asemenea, rămâne neschimbată cerința de rezervă pentru băncile comerciale din resursele financiare atrase în moneda națională și cea neconvertibilă – această cifră va rămâne la nivelul de 40%, iar în valută – la nivelul de 14%.

Această decizie a fost luată în contextul inflației continue în intervalul vizat de 5% ± 1,5% în scopul de a crea condițiile necesare pentru creșterea cererii interne, precum și a creșterii capacității creditării economiei naționale.

 Potrivit experților financiari, situația de pe piața valutară este influențată de diverși factori, inclusiv evenimentele care se petrec în țară și în străinătate. Inflația rămâne în continuare sensibilă la riscurile externe – în țară este evidențiată creșterea prețurilor materiilor prime, produselor alimentare, gazelor naturale și produselor petrochimice, devin mai simțite fluctuațiile de pe piața financiară. În categoria riscurilor interne sunt incluse: excesul de lichiditate, accizele noi și recolta vizată pentru acest an.

La rândul său, Banca Națională a Moldovei se angajează să sprijine funcționarea adecvată a pieței financiare interbancare prin sporirea calității managementului lichidităților. În special, aceasta se referă la operațiunile de sterilizare a excesului de lichiditate.

Reamintim că, la data de 27 octombrie anul trecut, rata de bază pentru refinanțare a fost păstrată de către Banca Națională neschimbată – la nivelul de 9%. Cu două luni înainte de aceasta, regulatorul a scăzut indicele dat cu 0,5 puncte procentuale, de la 10% până la 9,5% și de la 9,5% la 9% anuale.

138
100
Tema zilei
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe
De la începutul anului 2019, ponderea exporturilor din Moldova către UE a scăzut cu 4% - BNS
Potrivit Biroului Național de Statistică, în primele șase luni ale acestui an, agenții economici din Moldova au trimis peste hotare bunuri în va...
100
0
Citește mai departe