Costul creditelor în lei continuă să scadă, iar în valută - să crească


În aprilie 2018, creditele în moneda națională și-au continuat tendința începută anterior de ieftinizare, în timp ce creditele în valută străină au înregistrat o creștere insubstanțială. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, în această perioadă rata medie ponderată la creditele noi în lei moldovenești a fost de 9%. Comparativ cu luna precedentă, acest indicator a fost mai mic cu 0,35 puncte procentuale, iar față de aceeași perioadă a anului trecut - cu 1,63 puncte procentuale.

Experții observă că împrumuturile în moneda națională pentru o perioadă de 2 până la 5 ani rămân cele mai populare - în volumul total al împrumuturilor, cota acestora în luna aprilie a anului curent a fost de 43,64%. Rata medie a acestora a fost de 8,63%, ceea ce este cu 0,33 puncte procentuale mai puțin comparativ cu luna precedentă.

De asemenea, cea mai mare parte a creditării în moneda națională în perioada specificată este reprezentată de creditele acordate în favoarea persoanelor juridice - 61,2% din volumul total al împrumuturilor în lei. Rata medie a dobânzii pentru aceștia a fost de 9,44%, în timp ce în martie 2018 această valoare s-a situat la nivelul de 9,67%. Totodată rata medie a dobânzii la creditele în moneda națională, emise în favoarea persoanelor fizice, a fost de 8,32% în luna aprilie (indicatorul înregistrat la începutul lunii a fost de 8,84%).

Pentru creditele în valută străină, emise în luna aprilie a acestui an, rata medie ponderată a dobânzii a fost de 4,76%, ceea ce este cu 0,07 puncte procentuale mai mare decât cifrele înregistrate în luna martie. În același timp, este mai mică cu 0,37% decât rata aplicată cu un an mai devreme.

Ponderea creditelor noi în valută străină a fost reprezentată în principal de împrumuturile acordate persoanelor juridice - 96,58% din totalul creditelor în valută străină. Rata medie a dobânzii pentru această categorie de credite a fost de 4,76%. Cele mai populare credite în valută străină în luna aprilie a acestui an au fost împrumuturile pentru o perioadă de la 2 până la 5 ani - acestea au reprezentat 55,18% din totalul creditelor, iar rata medie a dobânzii la ele a fost înregistrată la indicii de 4,74%. 

0

301

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org