Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
21.01.2022
USD
18.05
EUR
20.47
RUB100
0.235
Bitcoin
Etherium

Costul polițelor de asigurare RCA și Cartea Verde în 2019 va fi revizuit. La ce schimbări se așteaptă asigurătorii?

Săptămâna trecută, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat amendamentele la Legea cu privire la asigurări, potrivit cărora prețul polițelor de asigurare de răspundere civilă obligatorie și carte verde ar trebui revizuit. De asemenea, după intrarea în vigoare a modificărilor legislative, societățile de asigurare și brokerii vor putea să perceapă taxe suplimentare la procesarea produselor desemnate.

Potrivit Comisiei Naționale a Piețelor Financiare, revizuirea politicii tarifare și aprobarea noii valori a polițelor de asigurare RCA și Cartea Verde vor fi efectuate în primele trei luni ale anului viitor. În același timp, departamentul nu a spus încă nimic dacă tarifele vor fi reduse sau, dimpotrivă, vor fi ridicate.

Până în prezent, ponderea totală a cheltuielilor de la asigurători în prima de asigurare pentru polițele RCA este de 40%, iar pentru Cartea Verde - de 22% din valoarea asigurărilor. Prin urmare, potrivit unor experți, segmentul asigurărilor obligatorii generează cheltuieli care depășesc substanțial veniturile companiilor de asigurări.

Potrivit modificărilor legislative adoptate de Parlamentul Republicii Moldova, brokerii de asigurare vor trebui să stabilească o anumită sumă de comision la prețul de bază al produsului solicitat specificat de compania de asigurări. Comisionul va fi plătit de către client. Reamintim că, până la adoptarea modificărilor legislative, brokerii de asigurare nu percepeau comisioane, iar remunerația lor era efectuată de compania de asigurări a cărei produs le-a fost vândut.

De asemenea, după adoptarea modificărilor legislative, capitalul social al agenților de asigurări (persoane juridice) va trebui să fie de cel puțin 100.000 lei, în timp ce pentru brokeri această sumă va crește la 400.000 lei. Cu toate acestea, pentru aceștia din urmă, va exista o interdicție privind colectarea comisioanelor pentru serviciile de mediere în ceea ce ține de încheierea contractelor de asigurare pentru RCA și Cartea Verde.

În plus, în ceea ce privește calendarul și plățile pentru eliberarea licențelor pentru activitatea în sectorul desemnat, vor fi introduse noi reguli. În special, agenții de asigurări vor trebui să plătească 20 mii lei pentru eliberarea unei licențe pentru activitatea de asigurare, ceea ce este cu 7 mii lei mai mult decât în ​​prezent. Iar taxele pentru emiterea unei copii autorizate a licenței valabile și emiterea unui duplicat vor fi de 10% din costul licenței.

În același timp, perioada maximă în care va fi eliberată licența pentru activitatea de asigurare va fi majorată - până la trei luni de la data la care organul de reglementare ia decizia de emitere a documentului. În cazul reînregistrării unei licențe, această perioadă va fi de maxim 20 de zile lucrătoare.

La sfârșitul anului 2017, volumul asigurărilor în cadrul polițelor RCA și Carte Verde prin intermediul brokerilor de asigurări s-a ridicat la 213,8 ​​milioane lei, respectiv 31,76%. În structura generală a asigurărilor, segmentul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto generată de societățile de asigurări desemna 673,2 milioane lei, sau 50% din volumul total al asigurărilor. În aceeași perioadă, volumul plăților pentru evenimentele asigurate în cadrul polițelor RCA și Cartea Verde se ridica la 249,4 milioane de lei.

1063
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe