Strategia de cooperare între Ministerul Economiei al Republicii Moldova și BERD a fost aprobată pentru următorii cinci ani


Marți, pe 11 iulie, ministrul economiei Octavian Kalmîc a avut o întâlnire oficială cu șeful misiunii Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în Republica Moldova Dmitrie Gvindadze, în cadrul căreia a fost aprobat proiectul de cooperare între statul nostru și instituția financiară internațională pentru perioada anilor 2017-2022.

 În timpul dialogului Dmitrie Gvindadze a remarcat faptul că la realizarea acestui proiect de importanță națională Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va urmări obiectivele desemnate, care se referă la dezvoltarea administrației publice și îmbunătățirea stabilității economice a Republicii Moldova. În special, în această perioadă este planificată rezolvarea situației din sectorul bancar, creșterea nivelului de securitate energetică a Moldovei și a competitivității în economia reală.

De asemenea, șeful regional al BERD a subliniat că atenția organizației financiare se va concentra pe calitatea reformei autorității publice și promovarea proiectelor strategice ale așa-numitei economii „verzi“.

La rândul său, Octavian Calmâc a mulțumit partenerilor internaționali pentru sprijinul lor acordat Republicii Moldova în atingerea obiectivelor publice, prevăzute în documentele strategice. În special, ministrul economiei a subliniat importanța unui astfel de sprijin în domeniul îmbunătățirii eficienței energetice prin crearea și utilizarea energiei din surse regenerabile, precum și sporirea nivelului de competitivitate a întreprinderilor care fac parte din domeniul antreprenoriatuui mic și mijlociu.

Noua strategie de cooperare între Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare urmează să fie aprobată în noiembrie 2017. Reamintim că etapa de pregătire pentru colaborare a avut o durată de trei ani, iar scopul său a fost restabilirea infrastructurii publice a Republicii Moldova, dezvoltarea sectorului real al economiei, precum și deschiderea accesului mărfurilor  de la producătorii moldoveni pe piața europeană. De reținut, că portofoliul de investiții al instituției financiare pentru perioada de cooperare cu țara noastră include proiecte, a căror valoare totală este de peste 1,1 miliarde de euro.

0

114

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org