Surpriză din partea Băncii Naționale – începând cu ziua de astăzi, se pun în circulație monede noi cu valori nominale de 1, 2, 5 și 10 lei!


Începând cu data de 28 februarie 2018, Banca Națională a Moldovei a introdus în circulație noi monede metalice cu o valoare nominală de 1, 2, 5 și 10 lei. Banii vor fi utilizați împreună cu bancnotele existente cu valoarea similară.

După cum s-a menționat în Banca Națională a Moldovei, nevoia de a introduce noi monede a fost identificată ca rezultat al unui studiu economic cuprinzător privind utilizarea numerarului. Potrivit rezultatelor cercetării, bancnotele cu valoare redusă, folosite în Moldova pentru achizițiile zilnice, se uzează foarte repede. Anul trecut, Banca Națională a organizat consultări publice cu privire la emiterea monedelor metalice, la care au participat experți independenți, bancheri, reprezentanți ai mediului de afaceri și organelor guvernamentale.

Astfel, potrivit specialiștilor, punerea în circulație a noilor monede va permite optimizarea utilizării numerarului în Republica Moldova. În plus, înlocuirea treptată a bancnotelor cu valoare nominală redusă cu monede metalice va asigura economii în cadrul cheltuielilor aferente emiterii bancnotelor din hârtie de către Banca Națională. În același timp, se remarcă faptul că punerea în circulație a monedei cu valoarea nominală de 2 lei va simplifica semnificativ plățile zilnice pentru diferite achiziții. De asemenea, Banca Națională a remarcat că noile monede sunt ușoare, nu aduc daune pentru mediul înconjurător și pot fi reutilizate.

Monedele cu nominalul de 1 și 2 lei sunt fabricate din oțel nichelat și au o nuanță argintie. În timp ce monedele de 5 și 10 lei sunt din oțel, acoperite cu nichel și alamă. În plus, monedele diferă nu numai prin valoarea nominală, dar și prin greutate, diametru și grosime. Fotografiile cu monedele noi puse în circulație sunt prezentate mai jos.

Astfel, noile monede reflectă cele mai înalte standarde de calitate, iar un nivel ridicat de securitate oferă mijloacelor de plată o protecție eficientă împotriva contrafacerii.

Punerea in circulație a noilor monede metalice cu nominalul de 1, 2, 5 și 10 lei este consacrată celei de-a 25-a aniversare a leului moldovenesc. Moneda națională este modernizată pentru o utilizare mai sigură și mai utilă.

0

187

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org