Taxele vamale și cotele restrictive la produsele importate din Ucraina vor fi valabile doar până la sfârșitul acestui an


Declarația a fost făcută de ministrul economiei, Octavian Calmâc, în cadrul întrevederii cu reprezentantul părții ucrainene Stepan Kubiv, ministrul dezvoltării economice al Ucrainei. Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, de către părțile moldovenești și ucrainene a fost semnat un acord privind creșterea treptată a volumului comerțului bilateral dintre Ucraina și Republica Moldova. O atenție deosebită a fost acordată punctului cu privire la anularea măsurilor restrictive asupra exportului și importului de mărfuri.

După cum l-a asigurat pe omologul său ucrainean Octavian Calmâc, restricțiile la importul mărfurilor produse în Ucraina, introduse de guvernul de la Chișinău în luna mai a anului curent, vor fi scoase deja pe 1 ianuarie 2017. În continuare, guvernul Republicii Moldova va întreprinde măsuri de protecție a producătorilor autohtoni, precum și a pieței interne, în conformitate cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului.

Partea ucraineană, la rândul său, și-a asumat angajamentul să aducă legislația națională la un nou nivel, corespunzător standardelor internaționale. După perfecționarea cadrului legislativ în ambele țări se preconizează simplificarea procedurilor de export. Din partea moldovenească spre Ucraina este planificată creșterea cantității produselor  exportate, inclusiv a materialelor de construcție.

Reamintim că taxele și cotele de protecție la produsele de origine animală din Ucraina au fost introduse de guvernul Republicii Moldova în luna aprilie a anului curent. Restricțiile sunt valabile până la 31 decembrie 2016. Astfel, pentru laptele și produsele lactate importate din Ucraina, cotele de protecție au constituit o mie de tone, la brânzeturi și unt – 750 de tone, pentru produse din carne – 250 de tone, și ciment – 500 de tone.

Cotele se stabilesc în conformitate cu principiul competiției, adică, producătorul care și-a prezentat primul producția, acela și se bucură de recipiența econmică. La produsele producătorilor ucraineni, importate supra cotelor stabilite, până la data de 31 decembrie 2016 vor fi percepute taxele vamale.

0

82

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org