Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
24.07.2021
USD
18.06
EUR
21.30
RUB100
0.244
Bitcoin
Etherium

Nivelul de dezvoltare al băncilor din Republica Moldova rămâne ridicat - opinia experților

Odată cu introducerea standardelor Basel III de către băncile din Moldova, instituțiile financiare continuă să-și sporească eficiența. Acest lucru este evidențiat de rezultatele băncilor licențiate în termeni de "profit" în luna mai.

Anterior, unii experți spuneau că adoptarea reformei bancare, sub rezerva recomandărilor sistemului Basel III va conduce la o reducere semnificativă a eficienței activităților bancare ca urmare a redirecționării eforturilor bancherilor de a îmbunătăți calitatea și nu cantitatea capitalului. Cu toate acestea, astfel de așteptări nu au fost justificate.

În același timp, experții dau o evaluare pozitivă tendinței băncilor de a construi portofolii de credite, în ciuda faptului că situația din țară nu este destul de favorabilă - economia «lentă», reticența mediului de afaceri de a face orice investiții în dezvoltare, viitoarele alegeri parlamentare.

Unul dintre factorii care contribuie la dezvoltarea activă a băncilor, experții o numesc participarea persoanelor fizice. În special, volumul de creditare în acest segment a crescut semnificativ în primele cinci luni ale acestui an și va continua o tendință constantă, deși nu la fel de puternică ca în aceeași perioadă a anului trecut (-2.3%).

Astfel, creditele ieftine pe piață, potrivit experților, ar trebui să contribuie la creșterea economiei moldovenești. Astfel, la 1 iunie, rata medie ponderată a dobânzii la creditele în moneda națională a fost de 8,63%. Într-o lună, acest indicator a scăzut cu 0,37%. La creditele în valută străină, se observă o tendință similară - în aprilie a anului curent rata procentuală a scăzut cu 0,17% și a constituit 4,93%.

Până la sfârșitul acestui an, experții estimează o scădere în continuare a ratelor dobânzilor la instrumentele principale ale autorității de reglementare de politică monetară.

428
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe