CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.08.2019
USD
17.79
EUR
19.75
RUB100
0.269
Bitcoin
10050$
Etherium
187.87$

Nivelul de dezvoltare al băncilor din Republica Moldova rămâne ridicat - opinia experților

Odată cu introducerea standardelor Basel III de către băncile din Moldova, instituțiile financiare continuă să-și sporească eficiența. Acest lucru este evidențiat de rezultatele băncilor licențiate în termeni de "profit" în luna mai.

Anterior, unii experți spuneau că adoptarea reformei bancare, sub rezerva recomandărilor sistemului Basel III va conduce la o reducere semnificativă a eficienței activităților bancare ca urmare a redirecționării eforturilor bancherilor de a îmbunătăți calitatea și nu cantitatea capitalului. Cu toate acestea, astfel de așteptări nu au fost justificate.

În același timp, experții dau o evaluare pozitivă tendinței băncilor de a construi portofolii de credite, în ciuda faptului că situația din țară nu este destul de favorabilă - economia «lentă», reticența mediului de afaceri de a face orice investiții în dezvoltare, viitoarele alegeri parlamentare.

Unul dintre factorii care contribuie la dezvoltarea activă a băncilor, experții o numesc participarea persoanelor fizice. În special, volumul de creditare în acest segment a crescut semnificativ în primele cinci luni ale acestui an și va continua o tendință constantă, deși nu la fel de puternică ca în aceeași perioadă a anului trecut (-2.3%).

Astfel, creditele ieftine pe piață, potrivit experților, ar trebui să contribuie la creșterea economiei moldovenești. Astfel, la 1 iunie, rata medie ponderată a dobânzii la creditele în moneda națională a fost de 8,63%. Într-o lună, acest indicator a scăzut cu 0,37%. La creditele în valută străină, se observă o tendință similară - în aprilie a anului curent rata procentuală a scăzut cu 0,17% și a constituit 4,93%.

Până la sfârșitul acestui an, experții estimează o scădere în continuare a ratelor dobânzilor la instrumentele principale ale autorității de reglementare de politică monetară.

174
100
Tema zilei
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe
De la începutul anului 2019, ponderea exporturilor din Moldova către UE a scăzut cu 4% - BNS
Potrivit Biroului Național de Statistică, în primele șase luni ale acestui an, agenții economici din Moldova au trimis peste hotare bunuri în va...
100
0
Citește mai departe
Rata amortizorului anticiclistic a fost menținută la 0% - BNM
Conform deciziei Comitetului Executiv al Băncii Naționale, rata amortizorului anticiclic pentru expunerea de credite pentru Republica Moldova a fost...
100
0
Citește mai departe