Nivelul de dezvoltare al băncilor din Republica Moldova rămâne ridicat - opinia experților


Odată cu introducerea standardelor Basel III de către băncile din Moldova, instituțiile financiare continuă să-și sporească eficiența. Acest lucru este evidențiat de rezultatele băncilor licențiate în termeni de "profit" în luna mai.

Anterior, unii experți spuneau că adoptarea reformei bancare, sub rezerva recomandărilor sistemului Basel III va conduce la o reducere semnificativă a eficienței activităților bancare ca urmare a redirecționării eforturilor bancherilor de a îmbunătăți calitatea și nu cantitatea capitalului. Cu toate acestea, astfel de așteptări nu au fost justificate.

În același timp, experții dau o evaluare pozitivă tendinței băncilor de a construi portofolii de credite, în ciuda faptului că situația din țară nu este destul de favorabilă - economia «lentă», reticența mediului de afaceri de a face orice investiții în dezvoltare, viitoarele alegeri parlamentare.

Unul dintre factorii care contribuie la dezvoltarea activă a băncilor, experții o numesc participarea persoanelor fizice. În special, volumul de creditare în acest segment a crescut semnificativ în primele cinci luni ale acestui an și va continua o tendință constantă, deși nu la fel de puternică ca în aceeași perioadă a anului trecut (-2.3%).

Astfel, creditele ieftine pe piață, potrivit experților, ar trebui să contribuie la creșterea economiei moldovenești. Astfel, la 1 iunie, rata medie ponderată a dobânzii la creditele în moneda națională a fost de 8,63%. Într-o lună, acest indicator a scăzut cu 0,37%. La creditele în valută străină, se observă o tendință similară - în aprilie a anului curent rata procentuală a scăzut cu 0,17% și a constituit 4,93%.

Până la sfârșitul acestui an, experții estimează o scădere în continuare a ratelor dobânzilor la instrumentele principale ale autorității de reglementare de politică monetară.

0

128

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org