CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
20.08.2019
USD
17.61
EUR
19.56
RUB100
0.263
Bitcoin
10699$
Etherium
197.69$

Al treilea raport al companiei KROLL cu privire la investigarea fraudei bancare a fost trimis spre examinare Băncii Naționale a Moldovei

Banca Națională a Moldovei a rpimit cel de-al treilea raportul companiei KROLL privind investigarea furtului în proporții deosebit de mari, care a afectat la sfârșitul anului 2014 băncile comerciale: Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. În prezent asupra acestor instituții este inițiată procedura de lichidare.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul anchetei de către compania KROLL a fost depistat furtul sumei de peste 600 de milioane de dolari, iar punctul final și destinația surselor furate sunt urmărite în continuare. De asemenea, de către compania KROLL au fost identificate veniturile obținute prin credite frauduloase. Aceste credite au fost oferite de firmele ce aparțin omului de afaceri Ilan Shore. De la începutul anului 2012 până în noiembrie 2014, după cum arată raportul prezentat, acțiunile companiei au fost coordonate, iar în urma acestora cele trei bănci comerciale au fost aduse la faliment.

În cadrul anchetei au fost dezvăluite scheme noi și mai complicate ale fraudelor. Acestea au cuprins o multitudine de conturi bancare și operațiunii financiare în diferite jurisdicții, inclusiv în țările Baltice. Toate aceste sisteme au fost dezvoltate cu scopul de a acoperi urmele care ar indica fluxurile fondurilor furate. Astfel, milioane de dolari în mod fraudulos au fost redirecționate pe conturile din Federația Rusă (200 de milioane), Republica Moldova (95 milioane de euro), Estonia (58 milioane) și Cipru (41 de milioane).

Se menționează, că investigațiile companiei KROLL vor dezvălui mecanismele utilizate în procesul spălării banilor. De asemenea, s-a constatat că mijloacele furate au fost transferate pe conturile, care probabil aparțin unor persoane fizice din Republica Moldova. Totodată va fi desfășurată o analiză suplimentară din partea Băncii Naționale.

După cum a precizat sursa BNM, analiza raportului KROLL va continua cu scopul identificării tuturor beneficiarilor încasărilor frauduloase. Iar pentru a evita un impact negativ asupra strategiei de returnare a fondurilor, toate activitățile analitice și de investigațievor fi efectuate în mod confidențial.

La următoarea etapă a anchetei compania KROLL, în limitele legale, va iniția acțiuni pentru obținerea informațiilor relevante din mai multe jurisdicții. Aceste informații vor contribui la descoperirea mijloacelor bănești, iar în prima jumătate a anului 2017 ar trebui să fie luate măsuri de restituire a lor. Persoanele și organizațiile care au fost implicate în schemele frauduloase, vor fi pedepsite.

168
100
Tema zilei
Rata amortizorului anticiclistic a fost menținută la 0% - BNM
Conform deciziei Comitetului Executiv al Băncii Naționale, rata amortizorului anticiclic pentru expunerea de credite pentru Republica Moldova a fost...
100
0
Citește mai departe
Banca Națională introduce în circulație o nouă monedă jubiliară cu o valoare nominală de 10 lei
Începând cu 16 august 2019, Banca Națională a Moldovei a lansat o nouă monedă metalică cu o valoare nominală de 10 lei. Emisiunea monedei aniv...
100
0
Citește mai departe
Volumul tranzacțiilor fără numerar cu cardurile bancare în Moldova continuă să crească
Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, volumul plăților cu carduri bancare în țară continuă să crească. În același timp, ponderea lor în s...
100
0
Citește mai departe