Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
23.10.2021
USD
17.45
EUR
20.31
RUB100
0.245
Bitcoin
Etherium

Reprezentantul moldovean al grupului Veneto Banca – banca Eximbank va avea un nou proprietar

Eximbank Veneto Banca, care aparține grupului financiar Veneto Banca, își schimbă proprietarul – acesta va fi cea mai mare bancă italiană Intesa Sanpaolo. Motivul acestor schimbări a fost falimentul băncilor regionale Veneto Banca și Popolare, pentru care autoritățile italiene au demarat deja un procesul de lichidare. După cum reiese din calculele preliminare ale guvernului italian, lichidarea celor două bănci ar costa 17 de miliarde de euro, iar toate activele creditorilor care vor fi recunoscute ca fiind benefice, vor fi transferate la Intesa Sanpaolo.

La rândul său, noul proprietar al activelor băncilor va obține de la guvernul italian 5,2 miliarde de euro și garanții în valoare totală de 12 miliarde de euro, astfel încât să poată absorbi băncile lichidate. Să ne amintim că Veneto Banca și Popolare di Vicenza au intrat în faliment ca urmare a unor probleme nerezolvate în domeniul creditării și a unei perioade prelungite de gestionare slabă din partea guvernanții instituțiilor.

După cum a menționat ministrul economiei din Italia, Pier Carlo Padoan, suma totală a fondurilor care urmează să fie alocate de către stat, va fi egală cu 17 de miliarde de euro. În acest caz, estimarea inițială a costurilor de recapitalizare a băncilor redă rezultate de trei ori mai mici.

Tranzactia a primit deja aprobarea din partea Comisiei Europene. Datorită acestui fapt, autoritățile italiene vor fi în măsură să rezolve criza bancară, fără implicarea altor participanți pe piață, iar lichidarea a celor două bănci regionale va fi efectuată în conformitate cu normele Uniunii Europene. Decretul corespunzător privind lichidarea băncilor remarcate a fost format în regim de urgență în week-endul curent.

Potrivit noului document, pe 26 iunie toate sucursalele și angajații acestor bănci vor trece sub conducerea Intesa Sanpaolo. Parlamentul urmează să aprobe decretul în termen de 60 de zile. De asemenea, ministrul Economiei din Italia, a remarcat că, în afară de 5,2 miliarde de euro, care vor fi plătite noului proprietar al Veneto Banca și Popolare di Vicenza, statul le va oferi garanții suplimentare de stat, necesare pentru finanțarea pierderilor posibile pentru bănci ca urmare a creditelor riscante și cele cu probleme.

Într-un comunicat de presă postat pe site-ul Eximbank, Consiliul de administrație al Intesa Sanpaolo a emis o decizie unanimă cu privire la semnarea contractului pentru achiziționarea activelor și pasivelor ale celor două bănci la un preț simbolic de 1 euro. Prerogativa de a emite o astfel de decizie a fost dorința autorităților italiene pentru prevenirea posibilelor tulburări sociale. În special, se au în vedere mai mult de două milioane de gospodării, aproape 200.000 de organizații și întreprinderi, precum și aproape trei milioane de oameni.

În același timp reprezentanții Eximbank în Moldova afirmă că activitatea instituției financiare și relațiile sale cu clienții nu vor fi afectate de schimbarea acționarului principal al băncii.

491
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe