Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
20.05.2022
USD
19.15
EUR
20.16
RUB100
0.307
Bitcoin
Etherium

Ieftinirea creditelor pentru economie, sau cum poate fi rezolvată problema creditelor neperformante? - Extert-Grup

Marți, pe 11 aprilie, centrul analitic independent «Extert-Grup» a desfășurat o conferință de presă în cadrul căreia experții au propus veriantele poibile pentru rezolvarea problemei creditelor neperformante. Ei și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea de faptul, că băncile din Moldova înregistrează un nivel extrem de ridicat al lichidității, ceea ce necesită costuri mai mari de întreținere. Potrivit declarațiilor experților, prin rezolvarea problemei creditelor neperformante va fi posibilă ieftinirea creditelor pentru economie, prin creșterea atractivității ei pentru antreprenorii locali.

Conform unei analize efectuate de către Centrul «Extert-Grup», în sistemul bancar al Republicii Moldova ponderea „creditelor neperformante“ a crescut la un nivel record de 16%. Pe parcursul anului trecut această cifră a crescut imediat cu 6%. Creditarea a scăzut ca urmare a deteriorării economiei. În același timp, cauza acumulării datoriilor din partea agenților economici a fost încălcarea graficelor de rambursare a creditelor anterior proiectate.

De asemenea, experții Centrului Analitic au remarcat o scădere bruscă a numărului debitorilor în rândul antreprenorilor moldoveni. Unii dintre ei preferă să folosească serviciile de creditare oferite de alte instituții financiare, deoarece în acest caz procedura de solicitare a creditului este cu mult mai ușoară și mai rapidă decât la ​​bănci.

În cadrul analizei condițiilor de creditare experții de la «Extert-Grup» au remarcat totoadată, că numărul mare de „credite neperformante“ este cauza de retenție a ratelor ridicate la dobânzilor băncilor – astfel încât instituțiile financiare să poată acoperi costurile. Ca urmare a costului crescut al creditării și a situației de pe piață devine paradoxală: nivelul lichidității bancare este în creștere, în timp ce volumele de creditare sunt în scădere.

Pe baza rezultatelor analizei de către specialiștii «Extert-Grup» a fost oferită propria versiune a rectificării situației. Potrivit acestora, creșterea portofoliului de credite poate fi realizată prin introducerea noilor instrumente financiare în sectorul comercial. În special, la importul de bunuri pe teritoriul Republicii Moldova antreprenorii au posibilitatea de a utiliza noi metode și  instrumente, cu mult mai atractive decât cele folosite până acum.

Dar pentru a rezolva problema „creditelor neperformante“, conform experților, este necesar să se utilizeze o strategie europeană – și anume curățarea acestui tip de credite prin producția lor pentru bilanțurile băncilor și transferul acestora firmelor specializate. Pe viitor, aceste companii vor fi responsabile de gestionarea acestor active. În plus, pentru astfel de credite va fi oferită posibilitatea de revizuire a condițiilor și extindere a termenilor de rambursare a creditului.

Cu toate acestea, după cum s-a menționat de către reprezentanții centrului analitic «Extert-Grup», decizia privind creditarea sectorului real al economiei în Republica Moldova este imposibilă fără implicarea Parlamentului. Anume în competența Parlamentului este dezbaterea și adoptarea modificărilor necesare în legislația actuală în ceea ce privește sistemul bancar.

510
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe