Consolidarea monedei naționale față de dolarul SUA amenință prăbușirea bugetului de stat – pierderile se estimează în miliarde


După cum menționează expertul economic al IDIS „Viitorul“ Veacheslav Ioniță, în pofida creșterii clare a volumului de export și veniturilor din taxele fiscaale, consolidarea monedei naționale a constituit o lovitură pentru bugetul de stat al Republicii Moldova. Din decembrie 2016 până în aprilie 2017, leul moldovenesc s-a apreciat față de dolarul SUA cu 8,5%. Cu toate acestea, acest fapt este paradoxal – atât bugetul național, cât și exportatorii din țară, precum și cetățenii obișnuiți suferă pierderi săptămânale de milioane de lei. Conform calculelor lui Ioniță, până la sfârșitul acestui an, cu aceeași dinamică, pierderile economice din țară ar putea ajunge la 4 miliarde de lei.

Expertul a dat, de asemenea, cifre explicite: în ultima săptămână pierderile suportate de bugetul național, ca urmare a aprecierii leului, se ridică la 30 de milioane de lei, exportatorii vor pierde mai mult de 60 de milioane de lei, iar cetățenii obișnuiți ai Republicii Moldova – mai mult de 30 de milioane de lei, în principal ca urmare a conversiei banilor transferați din străinătate.

Potrivit lui Veacheslava Ioniță, aceste pierderi pot fi acoperite de scăderea prețurilor de consum, dar acest fenomen este puțin probabil să apară, și chiar dacă se va întâmpla – va fi prea târziu, iar efectul va fi minim. Expertul a menționat de asemenea în blog-ul său că aprecierea monedei naționale arată lipsa pregătirii economiei moldovenești la astfel de fenomene și incapacitatea ei de a absorbi fluxurile valutare în țară. Ca rezultat, acest lucru va duce la o creștere a importurilor și a deficitului balanței comerciale în Moldova.

La sfârșitul postului său expertul moldovean a subliniat, că aprecierea continuă a monedei naționale săptămânal va avea ca rezultat o pierdere de mai mult de 120 de milioane de lei la bugetul de stat, agenți economici și cetățeni simpli. În cazul în care situația nu se va schimba, pierderile totale până la sfârșitul acestui an vor ajunge la mai mult de 4 miliarde de lei. Din această sumă mai mult de 1 miliard de lei se vor asocia pierderilor bugetului de stat, 2 miliarde de lei – va fi suma pierderilor agenților economici, și 1 miliard de lei îl vor constitui pierderile cetățenilor, care depind de remitențele de peste hotare.

0

137

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org