Rata inflației în luna mai a ieșit din coridorul țintă de 5%, stabilit de Banca Națională


În luna mai, Moldova a înregistrat inflație zero. Dacă acest indicator a fost de 0,8% de la începutul acestui an, valoarea sa anuală pentru ultimele 12 luni s-a oprit la marcajul de -2,8%. Astfel, rata inflației a ieșit din coridorul țintă la 5% (± 1,5%), stabilită de Banca Națională a Moldovei.

Potrivit Biroului Național de Statistică, prețul mediu al produselor alimentare în luna mai a scăzut cu 0,5 puncte procentuale, în timp ce prețul produselor nealimentare a crescut cu 0,2%, iar a serviciilor - cu 0,5%.

Predominant mai ieftine sau dovedit produsele alimentare sezoniere. Astfel, potrivit statisticilor, căpșunile au scăzut cu 39,2%, brânzeturile au scăzut cu 22,9%, castraveții - cu 22,2%, ouăle - cu 18,4%. Totodată merele, cartofii, morcovii și sfecla, dimpotrivă, au crescut în preț - cu 24,6%, 19,8%, 18,9% și, respectiv, 11,4%.

În categoria produselor nealimentare, produsele petroliere au crescut cel mai mult - cu 3,6%. De asemenea, creșterea prețurilor a fost înregistrată în poziții precum: costume de baie pentru femei - cu 3,6%, produse consumabile sanitaro-igienice - cu 1,7%, articole sportive - cu 1,6%. Și aici prețurile pentru autoturisme au scăzut - cu 1,5%. De asemenea, prețurile pentru unele tipuri de aparate de uz casnic au scăzut, în medie, cu 1,3%.

În sectorul serviciilor, cea mai mare creștere a prețurilor s-a înregistrat la prețurile tichetelor turistice în străinătate - cu 43,6%, serviciile de asigurare a transportului auto - 2,2%, cercetarea medicală de laborator - cu 1,9%. În același timp, plata pentru întreținerea copiilor în instituțiile preșcolare a scăzut cu 2,4%, prețurile serviciilor hoteliere au scăzut cu 1,7%, iar închirierea de apartamente cu 1,1%.

Reamintim că în 2018 Banca Națională a Moldovei prognozează o inflație de 3,3%.

0

349

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org