Rata inflației în Republica Moldova în luna septembrie a fost de 0,9%


În septembrie 2017 prețurile la produsele de consum din Moldova au crescut cu aproximativ 0,9%. De la începutul acestui an inflația a fost de 4,4%, iar rata anuală a inflației în ultimele 12 luni a ajuns la 7,6%. Din cifrele prezentate rezultă că, timp de șase luni consecutiv rata inflației înregistrate depășește coridorul țintă stabilit de Banca Națională în intervalul de 5% (±1%).

După cum s-a menționat în Biroul Național de Statistică, creșterea inflației în luna trecută a fost datorată în principal creșterii sezoniere a prețurilor la alimente – cu aproximativ 1,5%. În același timp se remarcă faptul, că creșterea prețurilor la produsele și serviciile nealimentare luna trecută a fost nesemnificativă – doar 0,5%.

Astfel, în conformitate cu datele Biroului Național de Statistică pentru septembrie 2017, cea mai mare creștere a prețurilor a fost înregistrată în categoriile de produse, cum ar fi: vinetele – cu 63,6%, roșiile – cu 31,7%, fructele – cu 31,5%, dovlecei – cu 23,3% , castraveți – cu 20,4%, și ardei – cu 13,2%. Prețul strugurilor a scăzut cu 8,5%, al merelor – cu 7,4%, a sfeclei, pepenilor verzi și pepenilor – cu 5,4%.

În categoria de produse nealimentare, creșterile de preț au atins îmbrăcămintea pentru copii și bărbați – circa 4,4%, combustibilul auto – 2,7%, îmbrăcămintea pentru femei – 2,5%, gazul în butelii – 1,5%.

În domeniul de aplicare al serviciilor, cea mai mare creștere a prețurilor a fost înregistrată pentru plățile serviciilor de salubrizarei – de circa 26,9% (pentru mun. Chișinău), serviciilor de predare a limbilor străine – 14,3%, de închiriere a locuințelor – 6,3%, alimentația publică - 2,4%. În același timp, biletele pentru transportul feroviar au scăzut cu 4,4%, biletele de avion – cu 2,9%, tichetele turistice în străinătate – cu 1,2%, și serviciile hoteliere – cu 1%.

Reamintim că în luna septembrie a anului trecut rata inflației a fost de 0,6%, iar inflația anuală – de 2,4%. De la începutul acestui an Banca Națională a Moldovei a prezis inflația la aproximativ 10,1%, dar apoi și-a revizuit previziunile de trei ori. Astfel, potrivit rezultatelor din prima jumătate a anului 2017, autoritatea de reglementare a redus indicatorii planificați ai indicelui prețurilor de consum la 6,5%.

0

148

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org