După cum menționează sursele BNR, standardele creditării ipotecare pentru populație au fost înăsprite semnificativ în primul trimestru 2016. Această înăsprire a continuat și în al doilea trimestru.
Una din prerogativele ale unei astfel de evoluții, după părerea experților, este adoptarea noii Legi a dării de plată, care a fost votată de Parlament în aprilie curent și aplicată din 13 mai 2016.
Înăsprirea înregistrată în primul trimestru al anului curent a standardelor de creditare ipotecară va evolua și în al doilea trimestru, pe cînd pentru creditele de consum acestea vor fi menținute la nivel constant. În perioada menționată se vor înăspri și standardele aferente creditelor acordate populației în scopul achiziționării locuințelor și terenurilor.
În același timp, potrivit unui studiu al Băncii Naționale a României, instituțiile bancare au respins mai multe solicitări la creditele ipotecare, parvenite de la populație, în comparație cu lunile precedente. Totodată a fost înregistrată o creștere de astfel de cereri pentru acordarea creditelor ipotecare, iar pe fundalul creditelor de consum cotația a rămas constantă. Același studiu al BNR arată, că raportul cererilor de creditare ipotecară respinse de instituțiile financiare este mai mare în trimestrul II 2016 decît în cel precedent.
Așadar, băncile din România prognozează pentru următorul trimestru scăderea ratei cererilor parvenite din partea populației pentru creditarea achizițiilor de terenuri și locuințe, și creșterea numărului de cereri pentru împrumuturile de consum.
Un astfel de studiu se efectuează de către Banca Națională a României la sfîrșitul fiecărei perioade trimestriale, chestionarul fiind transmis primelor zece bănci, a căror cotă pe piață este aferentă cotei de creditare a populației și companiilor naționale. Acum la sondaj au participat băncile, cărora le revine aproximativ 80% din segmentul de creditare.