CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
21.08.2019
USD
17.71
EUR
19.63
RUB100
0.265
Bitcoin
10441$
Etherium
193.08$

Condițiile de acordare a creditelor ipotecare populației au fost înăsprite de băncile din România

După cum menționează sursele BNR, standardele creditării ipotecare pentru populație au fost înăsprite semnificativ în primul trimestru 2016. Această înăsprire a continuat și în al doilea trimestru.

Una din prerogativele ale unei astfel de evoluții, după părerea experților, este adoptarea noii Legi a dării de plată, care a fost votată de Parlament în aprilie curent și aplicată din 13 mai 2016.

Înăsprirea înregistrată în primul trimestru al anului curent a standardelor de creditare ipotecară va evolua și în al doilea trimestru, pe cînd pentru creditele de consum acestea vor fi menținute la nivel constant. În perioada menționată se vor înăspri și standardele aferente creditelor acordate populației în scopul achiziționării locuințelor și terenurilor.

În același timp, potrivit unui studiu al Băncii Naționale a României, instituțiile bancare au respins mai multe solicitări la creditele ipotecare, parvenite de la populație, în comparație cu lunile precedente. Totodată a fost înregistrată o creștere de astfel de cereri pentru acordarea creditelor ipotecare, iar pe fundalul creditelor de consum cotația a rămas constantă. Același studiu al BNR arată, că raportul cererilor de creditare ipotecară respinse de instituțiile financiare este mai mare în trimestrul II 2016 decît în cel precedent.

Așadar, băncile din România prognozează pentru următorul trimestru scăderea ratei cererilor parvenite din partea populației pentru creditarea achizițiilor de terenuri și locuințe, și creșterea numărului de cereri pentru împrumuturile de consum.

Un astfel de studiu se efectuează de către Banca Națională a României la sfîrșitul fiecărei perioade trimestriale, chestionarul fiind transmis primelor zece bănci, a căror cotă pe piață este aferentă cotei de creditare a populației și companiilor naționale. Acum la sondaj au participat băncile, cărora le revine aproximativ 80% din segmentul de creditare.

191
100
Tema zilei
De la începutul anului 2019, ponderea exporturilor din Moldova către UE a scăzut cu 4% - BNS
Potrivit Biroului Național de Statistică, în primele șase luni ale acestui an, agenții economici din Moldova au trimis peste hotare bunuri în va...
100
0
Citește mai departe
Rata amortizorului anticiclistic a fost menținută la 0% - BNM
Conform deciziei Comitetului Executiv al Băncii Naționale, rata amortizorului anticiclic pentru expunerea de credite pentru Republica Moldova a fost...
100
0
Citește mai departe
Banca Națională introduce în circulație o nouă monedă jubiliară cu o valoare nominală de 10 lei
Începând cu 16 august 2019, Banca Națională a Moldovei a lansat o nouă monedă metalică cu o valoare nominală de 10 lei. Emisiunea monedei aniv...
100
0
Citește mai departe