Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
20.05.2022
USD
19.15
EUR
20.16
RUB100
0.307
Bitcoin
Etherium

Condițiile de acordare a creditelor ipotecare populației au fost înăsprite de băncile din România

După cum menționează sursele BNR, standardele creditării ipotecare pentru populație au fost înăsprite semnificativ în primul trimestru 2016. Această înăsprire a continuat și în al doilea trimestru.

Una din prerogativele ale unei astfel de evoluții, după părerea experților, este adoptarea noii Legi a dării de plată, care a fost votată de Parlament în aprilie curent și aplicată din 13 mai 2016.

Înăsprirea înregistrată în primul trimestru al anului curent a standardelor de creditare ipotecară va evolua și în al doilea trimestru, pe cînd pentru creditele de consum acestea vor fi menținute la nivel constant. În perioada menționată se vor înăspri și standardele aferente creditelor acordate populației în scopul achiziționării locuințelor și terenurilor.

În același timp, potrivit unui studiu al Băncii Naționale a României, instituțiile bancare au respins mai multe solicitări la creditele ipotecare, parvenite de la populație, în comparație cu lunile precedente. Totodată a fost înregistrată o creștere de astfel de cereri pentru acordarea creditelor ipotecare, iar pe fundalul creditelor de consum cotația a rămas constantă. Același studiu al BNR arată, că raportul cererilor de creditare ipotecară respinse de instituțiile financiare este mai mare în trimestrul II 2016 decît în cel precedent.

Așadar, băncile din România prognozează pentru următorul trimestru scăderea ratei cererilor parvenite din partea populației pentru creditarea achizițiilor de terenuri și locuințe, și creșterea numărului de cereri pentru împrumuturile de consum.

Un astfel de studiu se efectuează de către Banca Națională a României la sfîrșitul fiecărei perioade trimestriale, chestionarul fiind transmis primelor zece bănci, a căror cotă pe piață este aferentă cotei de creditare a populației și companiilor naționale. Acum la sondaj au participat băncile, cărora le revine aproximativ 80% din segmentul de creditare.

571
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe