Data vânzării acțiunilor Victoriabank este stabilită – 16 ianuarie 2018


Pachetul de acțiuni în valoare de 39,2% ale băncii comerciale ”Victoriabank” va fi vândut în ziua de  16 ianuarie 2018 la Bursa de Valori a Moldovei. Statutul cumpărătorului îl va avea "Banca Transilvania", permisul relevant de efectuare a acestei tranzacții a fost emis mai devreme de Banca Națională a Moldovei.

Conform regulilor stabilite de piața reglementată, acțiunile băncii comerciale vor fi puse în vânzare la decizia proprietarilor lor. Reamintim că, la 17 noiembrie, cererea corespunzătoare pentru vânzarea acțiunilor ”Victoriabank” a fost depusă, iar «Banca Transilvania» și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în conformitate cu legislația în vigoare, după achiziționarea acțiunilor băncii din Moldova va trebui să anunțe răscumpărarea celor rămase. Astfel, este posibil ca BERD și Banca Transilvania să dețină 100% din acțiunile băncii comerciale din Moldova ”Victoriabank”.

La rândul său, reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și «Banca Transilvania» au remarcat faptul, că aceste instituții intenționează să achiziționeze pachetul de control al ”Victoriabank” cu scopul de a aduce o contribuție concretă la dezvoltarea sectorului bancar al Republicii Moldova.

Tranzacția de vânzare a acțiunilor BC «Victoriabank» va fi efectuată cu implicarea companiei olandeze «VB Investment Holding», aflată în gestionarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Anterior, compania a consolidat un pachet în valoare de 27.56% din acțiunile «Victoriabank», ceea ce a fost necesar pentru a restabili eficiența guvernanței corporative a băncii comerciale, precum și pentru a atrage un investitor strategic de calitate. Menționăm, că din anul 2001 BERD are o participație majoritară la Banca Transilvania.

Astfel, în banca ”Victoriabank” spre vânzare este oferită miza de 980 475 acțiuni în valoare totală de 766,5 milioane de lei – la prețul de 78.21 lei per acțiune, cu o valoare nominală a fiecărei unități de 10 lei. Pachetul este propus de cel mai mare acționar al «Victoriabank» - compania «Insidown», care este înregistrată în Cipru, iar proprietarul său final este un cetățean al Federației Ruse, Serghei Lobanov.

0

166

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org