Notificarea privind dobândirea controlului asupra Victoriabank este in curs de studiu in cadrul Consiliului Concurentei


Săptămâna trecută, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Română «Transilvania» au transmis Consiliului Concurentei o notificare privind achiziționarea pachetului majoritar al acțiunilor BC «Victoriabank» prin intermediul holdingului «VB Investment Holding». Această operațiune urmează să fie analizată de către Consiliul Concurenței pentru a se stabili compatibilitatea fuziunii cu mediul concurențial. În plus, Consiliul Concurenței a anunțat că se așteaptă să primească de la agenții economici terțiari comentarii și sugestii despre faptul cum ar putea afecta piața bancară din Moldova.

Recent, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în colaborare cu banca românească «Transilvania» au anunțat că vor deveni în curând acționarii majoritari ai băncii comerciale din Moldova «Victoriabank». Reamintim că aceasta este a treia după mărime bancă din țara noastră.

Anul trecut, organizația financiară internațională și-a mărit ponderea în capitalul Victoriabank până la 27,5%. Operațiunea a avut loc cu scopul de a restabili o guvernanță corporativă eficientă, precum și de a atrage un investitor puternic în instituția de credit.

Inițial Banca «Transilvania» a anunțat intenția de a achiziționa în capitalul social al «Victoriabank» pachetul de acțiuni în mărime de 39%. În acest scop, instituția de credit din România trebuie să aștepte un permis de investiție din partea Băncii Naționale a României și a Băncii Naționale a Moldovei. La rândul său, BNM a emis o confirmare a faptului că cererea băncii românești este în curs de examinare, iar ambele instituții străine vor avea în comun un pachet de control al «Victoriabank». În plus, în conformitate cu legislația în vigoare, și BERD, și banca «Transilvania» vor fi obligate să publice o ofertă de cumpărare a acțiunilor rămase ale «Victoriabank».

Trebuie remarcat faptul, că experiența de lucru pe piața Republicii Moldova a băncii comerciale "Victoriabank" este de aproape 30 de ani. Baza de clienți a organizației include mai mult de 540 de mii de clienți, în instituție activează aproximativ 1.400 de angajați, iar în întreaga țară «Victoriabank» are mai mult de 100 de reprezentanțe. Conform rezultatelor financiare, în prima jumătate a anului 2017 banca comercială a înregistrat cel mai înalt nivel al depozitelor – circa 80% în raport cu totalul activelor. De asemenea, în segmentul cardurilor bancare și al instrumentelor electronice de plată, «Victoriabank» îi revine o cotă de 17% din piață.

0

125

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org