În 2017, Mobiasbanca a reușit să-și majoreze portofoliul de credite cu 923 milioane de lei


În ceea ce privește creșterea portofoliului de credite în 2017, banca comercială Mobiasbancă - Grupe Societe Generale a devenit liderul sistemului bancar din Moldova. Pe parcursul anului, portofoliul de credite al acestei instituții financiare a crescut cu 924 milioane de lei. În același timp, creșterea absolută a creditelor acordate sectorului real al economiei Republicii Moldova până la sfârșitul anului 2017 a atins un nivel de 24%. În sistemul bancar al țării acest indicator este cel mai ridicat.

Pe a doua poziție a ratingului se situează filiala grupului financiar austriac Erste Group – ”BCR-Chișinău”. În ultimele 12 luni, această bancă comercială a înregistrat un volum de credite de peste 180 milioane lei, în timp ce creșterea portofoliului de credite a fost de 47%. Al treilea loc în ceea ce privește creșterea creditelor a fost acordat BC ”Fincombank”. Portofoliul de credite al acestei instituții financiare a crescut cu 130 de milioane de lei, sau cu 12% mai mult decât cel înregistrat în 2016.

De asemenea, portofoliul de credite al Eximbank a crescut cu mai mult de 50%, iar al Comertbank – cu mai mult de 13%.

În același timp, experții observă un nivel relativ scăzut al creșterii portofoliului de credite în sistemul bancar din Moldova. Acest lucru se datorează faptului că în grupul instituțiilor de credit care au reușit să realizeze o creștere a volumului de împrumuturi acordate economiei naționale în 2017, sunt indicate doar două bănci sistemice: ”Eximbank” și ”Mobiasbanca”. În plus, ratingul publicat nu include cele mai mari bănci comerciale din Moldova: ”Moldova Agroindbank”, ”Moldindconbank” și ”Victoriabank”. Aceste instituții financiare au păstrat valori negative ale portofoliului de credite, care au fost remarcate și în 2016.

Cu toate acestea, băncile comerciale ale Moldova Agroindbank, Moldindconbank și Victoriabank au devenit lideri pe un alt indicator – creșterea capitalului normativ agregat. Prima poziție a acestui rating a fost ocupată de Victoriabank, capitalul total al căruia a crescut cu 454 milioane lei sau 44,8%. Un plus de 285 milioane lei sau mai mult de 10% față de capitalul total al anului trecut l-a remarcat Moldova Agroindbank. Poziția a treia a acestui rating este ocupată de reprezentantul grupului financiar francez "Mobiasbanca - Grupe Societe Generale", al cărui capital de reglementare total a crescut cu 93 milioane lei sau cu 7,8%.

0

137

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org