Potrivit datelor publicate de Ministerul Economiei, în perioada ianuarie-noiembrie 2017, volumul bunurilor exportate a crescut cu 18,4% (sau 341,1 milioane dolari SUA) față de aceeași perioadă din 2016. Totodată, 67% din mărfurile exportate sunt produse locale, iar restul de 33% - reexportde asemenea, se remarcă faptul că ponderea exporturilor către țările UE a fost de 65,7%, iar către țările CSI – doar de 19,5%.
Potrivit experților, exporturile de mașini și echipamente electrice, precum și piese de schimb pentru ele au avut cea mai mare importanță în creșterea totală a exporturilor din anul trecut: ponderea acestora a crescut cu 37,1% față de 2016. De asemenea, au crescut exporturile la:
- legume și fructe – cu 46,6%;
- seminte – cu 17,4%;
- cereale și produse cerealiere – cu 15,6%;
- îmbrăcăminte și accesorii – cu 13,9%;
- băuturi – cu 13,3%;
- produse medicale și farmaceutice – cu 33,6%;
- echipamente de transport - cu 28,6%.
De asemenea, potrivit comunicatului de presă al Ministerului Economiei, în perioada ianuarie-noiembrie 2017, volumul mărfurilor importate a crescut cu 20,1%, respectiv cu 731,1 milioane dolari. Tendința de creștere se explică printr-o creștere a cererii interne, susținută de o creștere reală a salariilor în economie, de creșterea volumului remitențelor din străinătate și de aprecierea monedei naționale.
Cea mai mare creștere a importurilor s-a înregistrat în astfel de domenii, precum:
- petrolul și produsele petroliere – 28,8%;
- mașinile, aparatele electrice și piese pentru acestea – 19,2%;
- produsele medicale și farmaceutice – 24,5%;
- vehicule – 20,4%.
De asemenea, în comunicatul de presă al Ministerului Economiei se arată că evoluția comerțului exterior în primele unsprezece luni ale anului 2017 a fost influențată de următorii factori:
- evoluția prețurilor mondiale pentru resursele alimentare și de energie;
- restabilirea proceselor de producție în unele zone industriale;
- situația economică din regiune;
- consolidarea monedei naționale.
Influența predominantă asupra creșterii exporturilor în această perioadă a avut totuși o creștere semnificativă a producției agricole în cursul anului 2016 și continuarea acestei tendințe în 2017.