În 2017, volumul rezervelor valutare ale Băncii Naționale a depășit 2,8 miliarde de dolari


Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, activele oficiale de rezervă spre sfârșitul lunii decembrie 2017 s-au ridicat la 2.803 miliarde dolari. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, această sumă este mai mare cu 597 milioane de dolari – pe 30 decembrie 2016 această cifră a fost de 2.206 miliarde de dolari. În același timp, se remarcă faptul că aceasta este cea mai mare cantitate de rezerve valutare înregistrate în ultimii patru ani. Maximul istoric a fost de 2,83 miliarde de dolari și a fost atins pe 14 decembrie 2013.

Potrivit datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei, în principal majorarea rezervelor valutare în 2017 a fost determinată de intervențiile autorității de reglementare pe piața valutară internă sub forma cumpărării de valută. Aceste intervenții au fost făcute în contextul unor volume impresionante de remitențe din străinătate care, la rândul lor, au condus la o consolidare semnificativă a leului moldovenesc față de dolarul american. După cum s-a explicat în Banca Națională, fără astfel de intervenții, consolidarea leului ar continua și acest lucru ar putea avea un impact negativ asupra economiei naționale.

Astfel, în cursul anului 2017, creșterea activelor de rezervă oficiale a constituit 27% sau 597 milioane de lei față de anul 2016. Numai în decembrie 2017 volumul lor a crescut cu 77,2 milioane de dolari, comparativ cu luna noiembrie a aceluiași an.

În Banca Națională au remarcat, de asemenea, că factorii care au contribuit la creșterea rezervelor oficiale au fost:

  • înregistrarea fondurilor în favoarea Ministerului Finanțelor, primită de la Comisia Europeană sub formă de granturi și subvenții – în echivalentul a 43,22 milioane dolari;
  • înregistrarea celei de-a treia tranșe a creditului acordat de Fondul Monetar Internațional – în echivalentul a 14,86 milioane dolari, din care 6,09 milioane dolari sub formă de sprijin pentru bugetul de stat;
  • intervențiile autorității de reglementare pe piața valutară internă sub forma cumpărărilor de valută – peste 10 milioane USD.

Reamintim, că maximul istoric al volumului rezervelor valutare oficiale a fost înregistrat la 14 decembrie 2013 și a însumat 2,83 miliarde de dolari. În 2014 s-a înregistrat o scădere record a ratei de schimb a monedei naționale și o reducere a rezervelor valutare, ca urmare a fraudei bancare și a embargoului impus de Federația Rusă.

0

136

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org