În 2018, BNM intenționează să verifice activitățile a trei bănci comerciale din Moldova


Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, în 2018 este planificată finalizarea controlului complex al băncilor comerciale, ceea ce va contribui la „detoxicarea“ sectorului bancar al țării. După cum a relatat prim vice-guvernatorul Băncii Naționale, Vladimir Munteanu, la această etapă urmează să fie organizate contoale în trei bănci cu capital străin – BCR Chișinău, Mobiasbancă și Eximbank.

Potrivit lui Munteanu, procesul presupune un control complex, care a fost deja finalizat în cinci dintre cele șapte bănci, care nu sunt filiale ale băncilor și grupurilor financiare străine. De asemenea, aceasta este indicat în Memorandumul privind politicile economice și financiare, adoptat de Guvernul Republicii Moldova și Banca Națională. În special, documentul prevede modalități eventuale de asigurare a îndeplinirii calitative a cerințelor față de bănci. Printre acestea se numără:

  • Emiterea prevederilor privind reclasificarea activelor bancare;
  • Majorarea reglementărilor prudențiale privind pierderile parvenite din activitatea de creditare;
  • Îmbunătățirea calității guvernanței bancare și a managementului riscurilor.

După cum informează portalul mold-street.com, toți administratorii acestor bănci au fost sancționați și avertizați.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, în toate băncile comerciale în care s-a efectuat controlul, cerințele minime de reglementare sunt respectate. În plus, până la sfârșitul lunii ianuarie 2018 va fi finalizat și controlul în două bănci locale de dimensiuni mai mici, iar până la sfârșitul lunii mai 2018 este planificată și finalizarea controlului băncilor care sunt filiale ale grupurilor bancare străine.

0

121

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org