În 2018, creșterea economică în Moldova va fi de 3,5% - previziunile FMI


Previziunile privind creșterea economică în Moldova pentru anul în curs au fost revizuite de către experții Fondului Monetar Internațional în sens negativ. Conform previziunilor actualizate, indicatorul dat va fi de 3,5% în loc de prognoza anticipată de 3,7%. Pentru anul 2019, FMI prevede o creștere economică de 3,8%. Datele au fost publicate în raportul «World Economic Outlook». Pentru alte țări-membre CSI FMI prognozează o creștere economică în medie de 2,2% (2018) și 2,1% (2019).

În clasamentul țărilor membre ale Parteneriatului Estic, Republica Moldova ocupă locul doi, după Georgia. Pentru această țară FMI anticipează o creștere economică de 4,5% (în 2018) și 4,8% (în 2019). În Ucraina, această cifră este de 3,2%, respectiv 3,3%.

În același timp, deficitul de active circulante în Republica Moldova, conform noilor previziuni de Fondul Monetar Internațional, se va ridica la 3,7% din PIB. Conform previziunilor de toamnă ale experților, a fost făcută publică o valoare de 4,0%.

Cu toate acestea, agențiile de profil din Moldova publică prognoze ambigue. Astfel, Ministerul Economiei și Infrastructurii prognozează o creștere a economiei Moldovei de 3%, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare - 3,5%, iar experții din Centrul Analitic Independent «Expert Grup» - 4%, subliniind absența de facto a strategiilor dezvoltării durabile.

Conform datelor publicate de Biroul Național de Statistică, anul trecut, creșterea economică în Republica Moldova a constituit 4,5%, depășind astfel previziunile autorităților și experților cu mai mult de 150 de miliarde de lei. 

0

132

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org