În 2019, bancnotele de hârtie vor fi înlocuite cu cele din material polimeric


Președintele Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, a anunțat astăzi, 4 octombrie, că din 2019, bancnotele de hârtie aflate în circulație vor fi înlocuite cu bancnote din materiale polimerice. Imprimarea primelor bancmote de plastic este programată deja pentru anul 2019.

În special, Banca Națională a Moldovei a menționat că va fi anunțată în curând o licitație pentru selectarea unui producător de bani polimerici. Această decizie a fost luată, după cum explică autoritatea de reglementare, pentru a economisi - perioada de utilizare a banilor de hârtie este mult mai mic, ei se uzează mult mai repede.

Sergiu Cioclea a remarcat, de asemenea, că din momentul introducerii în circulație a monedelor de 1 și 2 lei, deja în acest stadiu sun relizate economii semnificative. Anterior, potrivit bancherului, era necesar să se actualizeze la fiecare șase luni cel puțin jumătate din stocul de bancnote de hârtie. Până la sfârșitul acestui an, autoritatea de reglementare speră să economisească circa 400 de milioane de lei.

În plus, stabilizarea pieței în ultimii doi ani, consolidarea monedei naționale și creșterea transparenței acționarilor băncilor au fost menționate ca factori pozitivi. Potrivit Băncii Naționale, dacă în 2016 cota acționarilor transparenți a reprezentat doar 25% din bănci, în acest an cifra ajunge la 70%. Există, de asemenea, o scădere a numărului de împrumuturi problematice și o creștere semnificativă a depozitelor în moneda națională - până la 60% din totalul depozitelor în băncile din Moldova. Prin urmare, după cum subliniază șeful Băncii Naționale, există o sporire a încrederii cetățenilor în moneda națională și în sistemul bancar al țării în ansamblu.

0

232

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org