Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
21.05.2022
USD
19.15
EUR
20.16
RUB100
0.307
Bitcoin
Etherium

În aprilie Republica Moldova intenționează să semneze un nou acord de finanțare cu IFAD

Între Republica Moldova și Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD), în luna aprilie a anului curent va fi semnat un nou acord de finanțare cu valoarea totală de 24 milioane de dolari. Din această sumă 5 milioane de dolari vor fi oferite țării noastre sub formă de granturi. Declarația corespunzătoare a fost făcută de directorul de management pentru implementarea programelor IFAD Victor Rosca, în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc miercuri, pe 22 în martie.

Potrivit lui Victor Rosca, obiectivul principal al noului acord este reabilitarea sistemelor de irigare și a rezervoarelor de apă. La această etapă, în cadrul programelor de finanțare existente, la dispoziția fermierilor moldoveni se află circa 20 milioane de dolari, din care 8 milioane de euro suunt disponobile sub forma unor subvenții. De asemenea, printre prioritățile finanțării sectorului agricol din Moldova se enumără adaptarea agriculturii autohtone la schimbările condițiilor climatice (secetă frecvente sau ploi torențiale prelungite), precum și sprijinul pentru structurile de protecție a mediului, care implică utilizarea tehnologiilor cu impact minim asupra solului.

Fondurile de credit au fost acordate sub 8,8% pe an. De asemenea, în cadrul noului acord Republicii Moldova îi va fi asigurată asistență tehnică pentru formarea tinerilor fermieri. Astăzi, un grup de antreprenori moldoveni se află deja în România cu scopul studierii tehnologiilor de mediu și a agriculturii progresive. În același timp, autoritățile din Moldova intenționează să organizeze o excursie în regiunea de sud a Australiei, în cazul în care condițiile climatice nu diferă cu mult de cele care îi sunt caracteristice țării noastre.

De asemenea, Victor Roșca nu a ocolit cu atenția sa problema despăduririlor de întreprinderile agricole, în rezultatul cărora se înregistrează mai multe fenomene de eroziune a solului. Pentru a restabili centurile forestiere IFAD va aloca 3 mii de dolari în formă de subvenții pentru fiecare hectar din zonele restaurate.

În timpul conferinței de presă reprezentanții IFAD a anunțat o licitație pentru construirea unui laborator modern în care se vor efectua diverse analize a apei, solului și a plantelor. Este primul laborator de acest gen în Republica Moldova, iar unicitatea sa constă în faptul că experții vor fi responsabili nu numai pentru deținerea și livrarea rezultatelor testelor efectuate, dar, de asemenea, și de furnizarea asistenței profesioniste în abordarea problemelor legate de restaurarea solului.

Să ne amintim, că Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă prevede, de asemenea, asistență financiară exportatorilor, care achiziționează produse de la fermieri, subvenții de până la 25 de mii de dolari. Banii sunt destinați pentru achiziționarea camerelor frigorifice, dezvoltarea infrastructurii agricole, modernizarea liniilor de sortare și a altor echipamente.

După cum a menționat Elena Burlacu, în calitate de șef al Direcției pentru afaceri financiare IFAD, programele fondului implică, de asemenea, furnizarea serviciilor de creditare pentru întreprinderile mici și mijlocii în sumă, care nu depășește 150 de mii de dolari. În plus, în cadrul proiectelor IFAD sprijinul financiar devine și pentru tinerii participanți, care doresc să-și promoveze produsul sau compania. În acest caz, IFAD compensează 50% din costurile antreprenorilor agricoli pentru promovarea companiei sale, înregistrarea mărcii comerciale, crearea site-ului și a logo-ului de brand, participarea la expoziții.

857
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe