Opinia experților: în acest an rata de schimb a leului față de dolarul american se poate consolida până la 15,50 MDL: $ 1


După cum au menționat participanții profesioniști ai pieței financiare, tendința de consolidare a monedei naționale în cursul anului 2018 va continua. În opinia lor, acest lucru va fi facilitat de acțiunile autorității de reglementare pe piață, menite să reducă procesul de întărire a leului moldovenesc, pentru a evita săriturile puternice ale cursului de schimb.

Într-un interviu acordat agenției Infotag, dealerii valutari au remarcat că la moment în țară situația este astfel, că persoanele preferă să transfere leii în euro. La rândul său, Banca Națională monitorizează în mod clar dinamica cererii și ofertei de valută, pentru a reacționa promt și a nu permite tendinței cursului să devieze "în sus" sau "în jos".

Ultima dată dealerii autorității de reglementare au intrat pe piață joi, 5 aprilie - în această zi cursul a fost stabilit la rata de 16.40 - 16.45 MDL: $ 1. Ei au cumpărat mai mult de 10 milioane de dolari, datorită acestor acțiuni au fost îndeplinite cererile vânzătorilor de valută. Astfel, Banca Națională a reușit să suspende consolidarea leului față de dolarul american.

În același timp, experții denotă activitatea slabă a importatorilor de valută fără numerar, care acum se află în așteptarea începerii lucrărilor de construcție, reparații și lucrărilor de teren, atunci când nevoia de valută pentru operațiunile de import va crește. De asemenea, nu există agitație în timpul sărbătorilor de Paști - oferta de valută de la persoanele fizice deși a crescut, aceasta este nesemnificativă. Acest lucru se explică prin faptul că la o rată de 19,95 - 19,97 lei: 1 euro este reticentă vânzarea valutei, în conțiile în care a fost cumpărată anterior la o rată de 21 lei sau chiar mai mult.

Pe termen lung, potrivit dealerilor valută, cursul de schimb al leului față de euro și dolarul SUA va depinde de dinamica relației dintre perechea valutară euro-dolar - conform prognozelor preliminare în 2018 aceasta poate ajunge la 1.26 - $ 1,30: € 1. În acest context, leul moldovenesc poate să continue să se întărească în raport cu dolarul SUA și, în același timp să-și păstreze poziția în raport cu moneda unică europeană.

0

279

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org