În acest an s-a înregistrat un număr record de cereri pentru subvenții în sectorul agricol


31 octombrie a fost data limită pentru Campania de acceptare a cererilor pentru acordarea subvențiilor pentru fermierii din Republica Moldova, organizată de Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA). Numărul total de cereri acceptate a fost de 7.357, pentru un total de 1,1 miliarde de lei.

După cum s-a menționat în Agenție, numărul de cereri, precum și valoarea subvențiilor alocate în acest an au fost înregistrate, majorându-se cu 26% față de anul trecut. În 2017, AIPA a revizuit 5.643 de cereri.

În același timp, Agenția a reamintit că termenul de depunere a cererilor de acordare a subvențiilor pentru compensarea agricultorilor pentru irigarea costurilor terenurilor agricole expiră la 15 noiembrie 2018 și pentru stimularea mecanismului de asigurare a riscurilor în agricultură - la 15 decembrie 2018

Reamintim că pentru anul în curs, Fondul Național pentru Dezvoltarea Agriculturii și Mediului Rural are preconizat un buget de 900 de milioane de lei. Din această sumă, 214 milioane de lei reprezintă datoriile pentru finanțarea din 2017. Alte 28,8 milioane de lei sunt destinate Fondului Național pentru Viticultură și Vinificație, 18 milioane lei sunt gestionate de Fondul Național pentru Dezvoltarea Agriculturii și Mediul Rural, iar 639,2 milioane de lei sunt planificate să fie cheltuite pentru măsuri de sprijin prin plata subvențiilor în sectorul agricol în acest an. Încă 45 de milioane de lei vor fi plătite sub formă de subvenții în avans.

Campania de acceptare a cererilor de plată a subvențiilor în avans în favoarea tinerilor agricultori și fermierilor care doresc să-și înceapă propria afacere în sectorul agricol a fost lansată de AIPA la 1 iulie 2018. Ca parte a campaniei, statul se angajează să acopere 65% din costul proiectelor propuse, în timp ce restul de 35% vor fi reprezentate de propriile investiții ale tinerilor întreprinzători. Costul total al proiectelor nu trebuie să depășească 1 milion de lei.

Potrivit AIPA, valoarea reală a subvențiilor este de aproape două ori mai mică decât cea solicitată de solicitanți. În consecință, o parte din cereri, cel mai probabil, vor fi îndeplinite anul viitor.

0

125

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org