În februarie 2017, cererea de valută în Moldova numai pe 95,3% a fost acoperit de ofertă


În luna februarie a acestui an oferta de valută din partea persoanelor fizice a acoperit cererea netă a agenților economici moldoveni cu numai 95,3%. De menționat, că luna precedent această cifră a fost de 101,7%.

Conform datelor prezentate de Banca Națională a Moldovei, nivelul ofertei de valută străină din partea persoanelor fizice a scăzut cu 2,3%, ceea ce se echivalează cu 2,9 milioane de dolari, în timp ce cererea netă a agenților economici, dimpotrivă, a înregistrat o tendință pozitivă, înregistrând o creștere cu 4,3%, la sfârșitul lunii februarie, ceea ce constituie circa 5,3 milioane de dolari.

Cu toate acestea, o astfel de situație a contribuit la consolidarea cursului de schimb al monedei naționale față de dolarul SUA – în luna ianuarie ea a constituit 20.1345 lei, iar în luna februarie a scăzut la 19.9858 lei pentru un dolar american.

În același timp, cea mai mare parte a structurii valutare a ofertei nete de la persoanele fizice aparțin monedei europene – circa 64,5%, înregistrând o creștere față de luna precedent cu 0,4 puncte procentuale. Dolarul american a reprezentat 22% din oferta schimbului valutar, ceea ce este cu 0,8 puncte procentuale mai mult decât în ​​ianuarie 2017, iar rubla rusească ocupă doar 11,9% din structura valutară, observând declinul lunar de 1,4 puncte procentuale.

0

178

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org