În februarie 2017 rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei au fost completate cu mai mult de 30 milioane de dolari


Conform datelor oficiale prezentate de către Banca Națională a Moldovei la sfârșitul lunii februarie a acestui an, volumul rezervelor valutare a atins indicele de 2.235 miliarde de dolari. Comparativ cu luna trecută, această sumă a crescut cu 30,21 milioane de dolari. Iar, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, creșterea rezervelor valutare ale BNM a constituit circa 518 de milioane de dolari.

După cum s-a menționat în comunicatul de presă al Băncii Naționale, creșterea activelor de rezervă a fost posibilă prin obținerea unui împrumut de către Ministerul Finanțelor în valoare de 53,03 milioane de dolari de la Ministerul Finanțelor Publice dal României. Aceste fonduri vor fi cheltuite pentru susținerea bugetului de stat al Moldovei. O alta sursă de profit în sumă de 1,83 milioane a Băncii Naționale a constituit-o gestionarea rezervelor valutare. Alte venituri provin din încasările pure în valută străină de la băncile comerciale licențiate, care sunt recepționate în calitate de reserve obligatorii – 1,67 milioane de euro, și credite în valoare totală de 1,62 milioane de dolari oferite de către Asociația Internațională de Dezvoltare pentru susținerea financiară a bugetului de stat.

În același timp, dinamica negativă a activelor de rezervă ale Băncii Naționale a fost înregistrată ca urmare a plăților de deservire a datoriei externe a Republicii Moldova (20.16 milioane de dolari), scăderii ratelor de schimb (4,1 milioane de dolari), plăților Ministerului Finanțelor (2.8 milioane), precum și a plăților nete pe liniile de credit (0,84 milioane de dolari).

De reținut că, la începutul anului 2017 rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei au constituit 2.206 miliarde de dolari. Comparativ cu anul trecut, această cifră este mai mare cu 449 de milioane de dolari. Totodată, maximul istoric al rezervelor valutare al principalei instituții financiare din țară a fost înregistrat pe 14 decembrie 2013, constituind circa 2.827 miliarde de dolari.

0

112

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org