În luna februarie, cererea de valută în Moldova pentru prima dată în ultimele 12 luni a depășit oferta sa


Potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei, în luna februarie a anului curent, cererea netă de valută a agenților economici a fost acoperită de oferta persoanelor fizice cu 98,3%. Cu o lună mai devreme, acest indicator a fost de 117,2%. Ultima dată când a fost înregistrată o astfel de diferență este luna februarie a anului trecut – atunci gradul de acoperire a cererii de valută prin oferta sa a fost de 95,3%.

Așa cum au explicat experții Băncii Naționale, dezvoltării acestei tendințe a contribuit reducerea în ultima lună a ofertei nete de valută cu 27.1 milioane de dolari (16,7%), ajungând la final la valoarea de 134,9 milioane de dolari. Totodată, cererea persoanelor juridice a scăzut nesemnificativ – cu aproximativ 1 milion de dolari (0,7%) – până la 137,2 milioane de dolari.

În același timp, chiar dacă cererea depășește oferta de valută pe piață, Banca Națională a Moldovei a continuat să intervină sub formă de cumpărări de valută. Astfel, în februarie 2018, autoritatea de reglementare a cumpărat 26,4 milioane de dolari, față de 38 de milioane de dolari în ianuarie.

În cursul lunii trecute, rata leului față de dolarul american s-a apreciat cu 1,7% - de la 16,9615 la 16,6795 MDL pentru 1 USD. În același timp, în structura monetară a ofertei nete de valută străină din partea persoanelor fizice, cel mai mare segment, ca și înainte, este ocupat de moneda unică europeană – 62,7%. Apoi urmează dolarul american cu 24,9%, și rublele rusești – circa 5,5%.

0

186

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org