CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
20.08.2019
USD
17.61
EUR
19.56
RUB100
0.263
Bitcoin
10697$
Etherium
197.54$

În Găgăuzia va fi adoptată o nouă Lege "Cu privire la patenta de antreprenor individual"

La 9 ianuarie 2019, Comitetul Executiv al UTA Găgăuzia intenționează să adopte proiectul de lege "Cu privire la patenta de antreprenor individual", care a fost elaborat pentru a crea și asigura condiții favorabile pentru desfășurarea afacerilor pe baza acestui tiip de document.

Potrivit asigurărilor primului adjunct al Bașcanului Găgăuziei, Vadim Ceban, noul proiect de lege vizează protejarea intereselor a peste 2 mii de antreprenori care lucrează în autonomia găgăuză pe baza patentei antreprenoriale individuale. Anterior, Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova a publicat decizia de abrogare a Legii cu privire la brevetul antreprenorial din 29 septembrie 2006. În acest context, Comitetul Executiv al UTA Găgăuzia a elaborat în regim de urgență un proiect al noii Legi. În special, în noul document este indicată o nouă abordare pentru a determina autoritatea responsabilă de emiterea / reînnoirea brevetului de întreprinzător.

Potrivit prevederilor noului proiect de lege, care va fi aprobat în zilele următoare, autoritatea pentru eliberare, de extindere a termenului patentei, precum și de percepere a unei taxe  va fi pusă la dispoziția primăriilor localităților din autonomie. Autoritățile locale lunar vor trebui să prezinte Serviciului Fiscal de Stat și Direcției Generale de Dezvoltare Economică din Găgăuzia un raport în forma prescrisă.

Patenta de întreprinzător individual va fi valabilă pentru un an bugetar, iar suma plății va fi revizuită anual. La etapa de elaborare și adoptare a Legii, taxa lunară pentru patentă rămâne aceeași.

Comparativ cu Legea în vigoare în restul teritoriului Republicii Moldova, în autonomia găgăuză, Legea privind patenta individuală de întreprinzător acoperă mai multe activități. În plus, vor rămâne în vigoare beneficiile pentru anumite categorii de populație sub forma reducerii cuantumului taxei pentru patentă în valoare de 20% -40%. Contribuțiile la asigurările de sănătate sunt, de asemenea, furnizate în mod obligatoriu, în timp ce contribuțiile la fondul social vor fi efectuate de către antreprenori pe bază voluntară.

După adoptarea Legii de către Adunarea Populară a UTA Găgăuzia, Comitetul Executiv al regiunii se angajează să elaboreze cu promptitudine un Regulament privind procedura de evidență, distribuire și păstrare a formularelor (duplicatelor) patentelor individuale de antreprenoriat, cu aprobarea obligatorie a formei unice a formularului.

188
100
Tema zilei
Rata amortizorului anticiclistic a fost menținută la 0% - BNM
Conform deciziei Comitetului Executiv al Băncii Naționale, rata amortizorului anticiclic pentru expunerea de credite pentru Republica Moldova a fost...
100
0
Citește mai departe
Banca Națională introduce în circulație o nouă monedă jubiliară cu o valoare nominală de 10 lei
Începând cu 16 august 2019, Banca Națională a Moldovei a lansat o nouă monedă metalică cu o valoare nominală de 10 lei. Emisiunea monedei aniv...
100
0
Citește mai departe
Volumul tranzacțiilor fără numerar cu cardurile bancare în Moldova continuă să crească
Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, volumul plăților cu carduri bancare în țară continuă să crească. În același timp, ponderea lor în s...
100
0
Citește mai departe