Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
21.01.2022
USD
18.05
EUR
20.47
RUB100
0.235
Bitcoin
Etherium

În Găgăuzia va fi adoptată o nouă Lege "Cu privire la patenta de antreprenor individual"

La 9 ianuarie 2019, Comitetul Executiv al UTA Găgăuzia intenționează să adopte proiectul de lege "Cu privire la patenta de antreprenor individual", care a fost elaborat pentru a crea și asigura condiții favorabile pentru desfășurarea afacerilor pe baza acestui tiip de document.

Potrivit asigurărilor primului adjunct al Bașcanului Găgăuziei, Vadim Ceban, noul proiect de lege vizează protejarea intereselor a peste 2 mii de antreprenori care lucrează în autonomia găgăuză pe baza patentei antreprenoriale individuale. Anterior, Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova a publicat decizia de abrogare a Legii cu privire la brevetul antreprenorial din 29 septembrie 2006. În acest context, Comitetul Executiv al UTA Găgăuzia a elaborat în regim de urgență un proiect al noii Legi. În special, în noul document este indicată o nouă abordare pentru a determina autoritatea responsabilă de emiterea / reînnoirea brevetului de întreprinzător.

Potrivit prevederilor noului proiect de lege, care va fi aprobat în zilele următoare, autoritatea pentru eliberare, de extindere a termenului patentei, precum și de percepere a unei taxe  va fi pusă la dispoziția primăriilor localităților din autonomie. Autoritățile locale lunar vor trebui să prezinte Serviciului Fiscal de Stat și Direcției Generale de Dezvoltare Economică din Găgăuzia un raport în forma prescrisă.

Patenta de întreprinzător individual va fi valabilă pentru un an bugetar, iar suma plății va fi revizuită anual. La etapa de elaborare și adoptare a Legii, taxa lunară pentru patentă rămâne aceeași.

Comparativ cu Legea în vigoare în restul teritoriului Republicii Moldova, în autonomia găgăuză, Legea privind patenta individuală de întreprinzător acoperă mai multe activități. În plus, vor rămâne în vigoare beneficiile pentru anumite categorii de populație sub forma reducerii cuantumului taxei pentru patentă în valoare de 20% -40%. Contribuțiile la asigurările de sănătate sunt, de asemenea, furnizate în mod obligatoriu, în timp ce contribuțiile la fondul social vor fi efectuate de către antreprenori pe bază voluntară.

După adoptarea Legii de către Adunarea Populară a UTA Găgăuzia, Comitetul Executiv al regiunii se angajează să elaboreze cu promptitudine un Regulament privind procedura de evidență, distribuire și păstrare a formularelor (duplicatelor) patentelor individuale de antreprenoriat, cu aprobarea obligatorie a formei unice a formularului.

1060
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe