În iulie 2017 băncile cu probleme, aflate în procesul de lichidare, au reușit să achite datoriile în sumă de 21 de milioane de lei


În procesul de lichidare a băncilor comerciale «Banca de Economii», «Banca Socială» și «Unibank» în luna iulie a acestui an, Băncii Naționale i-au fost întoarse 21 de milioane de lei din împrumuturile pe termen lung în valoare de 14,1 miliarde de lei, obținute mai devreme.

Conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor, «Banca de Economii» a reușit să întoarcă 3 milioane de lei, «Banca Sociala» - 17 milioane de lei, iar «Unibank» - 1 milion de lei. La data de 1 august 2017 instituțiile bancare aflate în procesul de lichidare au fost capabile să plătească datoria pentru un total de 1,042 miliarde lei, din care: «Banca de Economii» - 316,04 milioane de lei, «Banca Sociala» - 426,84 milioane de lei, iar «Unibank» - 299, 1 milioane de lei.

Reamintim că, în toamna anului 2014, toate cele trei bănci care sunt acum în lichidare, au primit de la Banca Națională a Moldovei sub garanția guvernamentală credite în valoare totală de 14 miliarde dolari lei, cu rata  de 0,5% pe an. Această decizie a fost luată de autoritățile moldovenești după ce din «Banca de Economii», «Banca Socială» și «Unibank» în mod fraudulos au fost retrase aproximativ 1 miliard de dolari. Anul trecut, această sumă a fost transferată la categoria datoriei publice prin emiterea unui volum adecvat de obligațiuni de stat.

Investigarea „furtului secolului“ este efectuat de organele de drept din Moldova și agenția de detectivi financiari de peste ocean „Kroll“. Potrivit agenției americane, prin tranzacțiile frauduloase de la cele trei bănci din Moldova «Banca de Economii», «Banca Socială» și «Unibank» au fost transferate în conturile bancare din Rusia – 200 milioane de dolari, în Moldova – 95 milioane de dolari, în Estonia – 58 milioane de dolari, și în Cipru – 41 de milioane de dolari.

0

108

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org