Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
28.10.2021
USD
17.54
EUR
20.33
RUB100
0.249
Bitcoin
Etherium

În luna iulie, nivelul inflației anuale a scăzut cu încă 0,2%. Care va fi următoarea tendință?

În luna iulie, nivelul inflației anuale a fost de 3%, scăzând cu 0,2% față de luna precedentă. După cum s-a menționat în Banca Națională a Moldovei, această cifră pentru a treia lună consecutiv este în afara limitei inferioare a valorii țintă de 5% (± 1,5%). Acest lucru confirmă corectitudinea previziunilor publicate de autoritatea de reglementare mai devreme în cel de-al treilea Raport privind inflația în 2018.

Potrivit Biroului Național de Statistică, cea mai mare creștere a prețurilor - de 2,2% - a fost înregistrată în categoria produselor alimentare. Aceasta este urmată de inflația de bază și de prețurile la combustibili - 1,1%, respectiv 0,7%. Rata anuală a inflației în perioada indicată a atins 3,4%, fiind în scădere cu 0,3 puncte procentuale față de luna anterioară de raportare. Inflația lunară a scăzut cu 1,2%, de preferință, datorită scăderii prețului produselor alimentare (-1.9%), a serviciilor (-1.6%) și produselor nealimentare (-0,1%). În timp ce cea mai mare creștere a prețurilor - 14,6% - s-a înregistrat pe categoria serviciilor turistice și produselor din tutun - 3,2%. Totodată, în condițiile consolidării monedei naționale, prețurile pentru autoturisme au scăzut cu 1,3%.

Comparativ cu luna iunie a acestui an, prețurile la alimente în luna iulie au scăzut cu 1,9%. Acest lucru a fost facilitat de o scădere a prețurilor la legumele proaspete - cu 14,2%, și fructe - cu 6,9%. Creșterea prețurilor a fost determinată de creșterea prețului la ouă - cu 1,8%, pește și produse din pește - cu 0,8%. Creșterea medie a prețurilor în luna iulie, cu excepția factorului sezonier, a fost de 0,8%.

În același timp scăderea prețurilor la combustibili comparativ cu luna precedentă a fost de numai 0,3%. Acest lucru a fost facilitat de o reducere a prețurilor la benzină și motorină la scară internațională. Costul gazelor și a cărbunelui îmbuteliat a crescut cu 0,2%.

Prețurile serviciilor și produselor reglementate a scăzut cu 2,0% în luna iulie, în principal din cauza costurilor mai mici la energia electrică - cu 9,9%, medicamente - cu 0,4%, și transportul aerian - cu 1,7%.

Banca Națională a Moldovei a declarat că va monitoriza îndeaproape evoluția inflației în țară și tendințele economice la nivel internațional, de asemenea, va pune în aplicare măsurile necesare pentru menținerea inflației în limitele indicate anterior.

428
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe