În luna iulie, nivelul inflației anuale a scăzut cu încă 0,2%. Care va fi următoarea tendință?


În luna iulie, nivelul inflației anuale a fost de 3%, scăzând cu 0,2% față de luna precedentă. După cum s-a menționat în Banca Națională a Moldovei, această cifră pentru a treia lună consecutiv este în afara limitei inferioare a valorii țintă de 5% (± 1,5%). Acest lucru confirmă corectitudinea previziunilor publicate de autoritatea de reglementare mai devreme în cel de-al treilea Raport privind inflația în 2018.

Potrivit Biroului Național de Statistică, cea mai mare creștere a prețurilor - de 2,2% - a fost înregistrată în categoria produselor alimentare. Aceasta este urmată de inflația de bază și de prețurile la combustibili - 1,1%, respectiv 0,7%. Rata anuală a inflației în perioada indicată a atins 3,4%, fiind în scădere cu 0,3 puncte procentuale față de luna anterioară de raportare. Inflația lunară a scăzut cu 1,2%, de preferință, datorită scăderii prețului produselor alimentare (-1.9%), a serviciilor (-1.6%) și produselor nealimentare (-0,1%). În timp ce cea mai mare creștere a prețurilor - 14,6% - s-a înregistrat pe categoria serviciilor turistice și produselor din tutun - 3,2%. Totodată, în condițiile consolidării monedei naționale, prețurile pentru autoturisme au scăzut cu 1,3%.

Comparativ cu luna iunie a acestui an, prețurile la alimente în luna iulie au scăzut cu 1,9%. Acest lucru a fost facilitat de o scădere a prețurilor la legumele proaspete - cu 14,2%, și fructe - cu 6,9%. Creșterea prețurilor a fost determinată de creșterea prețului la ouă - cu 1,8%, pește și produse din pește - cu 0,8%. Creșterea medie a prețurilor în luna iulie, cu excepția factorului sezonier, a fost de 0,8%.

În același timp scăderea prețurilor la combustibili comparativ cu luna precedentă a fost de numai 0,3%. Acest lucru a fost facilitat de o reducere a prețurilor la benzină și motorină la scară internațională. Costul gazelor și a cărbunelui îmbuteliat a crescut cu 0,2%.

Prețurile serviciilor și produselor reglementate a scăzut cu 2,0% în luna iulie, în principal din cauza costurilor mai mici la energia electrică - cu 9,9%, medicamente - cu 0,4%, și transportul aerian - cu 1,7%.

Banca Națională a Moldovei a declarat că va monitoriza îndeaproape evoluția inflației în țară și tendințele economice la nivel internațional, de asemenea, va pune în aplicare măsurile necesare pentru menținerea inflației în limitele indicate anterior.

0

85

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org