În iunie, remitențele în favoarea persoanelor fizice din Moldova au depășit suma de 100 de milioane de $


În luna iunie 2017 de către băncile licențiate în favoarea persoanelor fizice din Moldova au fost transferate 108,33 milioane de dolari. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016, această cifră a crescut cu 10,5%. Cel mai mare volum de fonduri prin sistemele de transferuri bancare a fost trimis în Moldova din Federația Rusă – 35,7% (sau 38,71 milioane de $). Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, această cifră a scăzut cu 2,1 puncte procentuale.

Din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii în Republica Moldova a fost efectuate transferuri în valoare totală de 40 de milioane $, din care:

 • din Italia – 13,2 milioane $ (12,2%);
 • SUA – 8,010 milioane $ (7,4%);
 • Marea Britanie – 5,26 milioane de dolari (4,9%);
 • Germania – 4,92 milioane de dolari (4,5%);
 • din Franța – 2,93 milioane de dolari (2,7%);
 • din Spania – 1,29 milioane de dolari (1,2%);
 • din Turcia – 1,19 milioane de dolari (1,1%);
 • Irlanda – 1,04 milioane de dolari (1,0%);
 • Portugalia – 0,91 milioane de dolari (0,8%);
 • România – 0,84 milioane de dolari (0,8%).

Totodată, remitențele din Israel în Republica Moldova s-au ridicat la 17,80 milioane (sau 16,4%), precum și din alte țări – circa 12,21 milioane de $ (sau 11,3%).

În cee ace privește moneda în care s-au efectuat transferuri de bani din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Moldova, predomină dolarul american – circa 49%. Moneda unică europeană constituie 41,1%, iar rubla rusească – 9,9%.

După cum se menționează de către Banca Națională a Moldovei, remitențele efectuate din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova prin intermediul băncilor licențiate le constituie nu numai transferurile din partea lucrătorilor migranți, dar și alte tipuri de transferuri, cum ar fi:

 • Transferurile locale sub formă de salarii, destinate persoanelor fizice rezidente, din partea reprezentanților instituțiilor financiare internaționale sau reprezentanților agenților economici străini – aproximativ 1% din volumul total al remitențelor;
 • transferurile în favoarea nerezidenților, care stau temporar pe teritoriul Republicii Moldova, au constituit 0,6% din valoarea totală a remitențelor;
 • pensiile și alte plăți sociale – 0,2% din valoarea totală a remitențelor.

Transferurile de numerar, efectuate din străinătate în favoarea persoanelor fizice de către băncile din Moldova includ, de asemenea, transferurile efectuate prin reprezentanțele Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei“  prin sistemele internaționale de transferuri bănești și mandate poștale.

Cu toate acestea, trebuie de remarcat faptul că la calcularea acestor indicatori în considerare nu au fost luate:

- transferurile internaționale către persoanele fizice prin intermediul sistemului de plăți SWIFT, destinate pentru activități investiționale – în luna iunie a acestui an, această cifră a fost de 1,91 milioane de dolari;

- transferurile internaționale prin intermediul sistemului de plăți SWIFT, efectuate în beneficiul persoanelor fizice - clienți ai băncilor moldovenești licențiate, care nu sunt rezidenți ai Republicii Moldova;

- transferurile de bani prin intermediul băncilor care operează pe teritoriul autoproclamatei Republici Transnistrene.

0

128

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org