În luna iunie, rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei au fost suplimentate cu circa 53,09 milioane de dolari


În luna iunie, rezervele valutare ale principalei instituții financiare din țară a crescut cu 53.09 milioane de dolari, depășind valoarea totală la începutul lunii de circa 2.388 miliarde de dolari. Comparativ cu valorile înregistrate la începutul acestui an, cifrele actuale au crescut cu 182,8 milioane de dolari, iar comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016 – cu 514 milioane de dolari.

Conform rapoartelor oficiale ale Băncii Naționale a Moldovei, majorarea rezervelor valutare din luna trecută a fost posibilă datorită intervențiilor pe piața valutară a autorității de reglementare sub formă de achiziționări de valută. Astfel, au fost salvate circa 39,2 milioane de dolari. Ca urmare a reevaluării ratelor de schimb valutar, care fac parte din rezervele valutare ale Băncii Naționale rezervele active au fost completate cu 8,41 milioane de dolari. Încă 5,64 milioane de dolari au fost primite de către Ministerul Finanțelor sub formă de granturi și împrumuturi, destinate pentru implementarea diverselor proiecte investiționale, și 2,24 milioane de dolari au constituit profiturile din gestionarea rezervelor valutare ale statului.

Cu toate acestea, trebuie de remarcat faptul că la reducerea cheltuielilor din rezervele oficiale au contribuit plățile efectuate de Ministerul finanțelor în valoare de 3,35 milioane de dolari, precum și deservirea datoriei externe a Republicii Moldova în valoare de 3,11 milioane de dolari.

Reamintim că, la sfârșitul lunii iunie 2016 rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei s-au ridicat la 1,874 miliarde de dolari. Până la sfârșitul anului 2016 acestea au constituit 2,201 miliarde de dolari. Iar maximumul istoric al acestui indicator a fost înregistrat pe 14 decembrie 2013 – la aproximativ 2.827 miliarde de dolari.

0

133

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org