CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
16.07.2019
USD
17.72
EUR
19.99
RUB100
0.283
Bitcoin
9460$
Etherium
197.79$

La Chișinău s-a desfășurat Forumul de afaceri moldo-rus. Care sunt perspectivele?

În perioada 7-8 noiembrie, la Chișinău a fost organizat un Forum de afaceri moldo-rus, organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Scopul evenimentului a fost semnarea contractelor între reprezentanții companiilor din cele două țări din diferite sectoare ale economiei.

În special, vicepreședintele Camerei de Comerț, Mihai Bâlba, a menționat că în ultimul deceniu au fost organizate mai multe întâlniri cu participarea reprezentanților mediului de afaceri din cele două țări. Până în prezent au fost semnate circa 25 de acorduri de cooperare între Camerele de Comerț din Moldova și Rusia, atât la nivel național cât și regional. Cu un an mai devreme, a avut loc una dintre cele mai ambițioase întruniri, în care au participat peste 300 de companii, dintre care 60 au fost din Rusia.

Mihai Bâlba a subliniat că Federația Rusă este unul dintre cei mai importanți parteneri strategici ai Republicii Moldova. În acest context, în zilele de 7 și 8 noiembrie au fost organizate mai multe întâlniri între antreprenorii ruși și moldoveni, care au dus la stabilirea relațiilor de afaceri și parteneriat cu agenții economici din diferite regiuni ale Federației Ruse. O atenție deosebită a fost acordată în acest an regiunii Sverdlovsk.

La rândul său, președintele Camerei de Comerț din Ural, Alexey Salov, care a participat la Forumul de Afaceri, a menționat că partea rusă este întotdeauna deschisă negocierilor și urmărește succesul în relațiile comerciale bilaterale. În cadrul forumului de afaceri, el a reprezentat Institutul de Proiectare din Sverdlovsk, un grup industrial din domeniul electronic, și compania Ecoupack, specializată în producția materialelor de ambalaj.

Potrivit datelor furnizate de Biroul Național de Statistică, exporturile moldovenești pe piața rusă au scăzut în ultimii ani la niveluri critice. În special, motivul a fost introducerea de către Federația Rusă a taxelor vamale pentru 19 categorii de bunuri exportate din țara noastră, ca urmare a semnării Acordului de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Astfel, dacă în 2014 exportul bunurilor moldovenești în Rusia ar fi ajuns la 423 milioane de dolari, în 2017 această cifră a scăzut la 254 milioane de dolari. Potrivit rezultatelor primelor opt luni ale anului 2018, exporturile moldovenești au scăzut în această regiune cu încă 11%. În același timp, volumul importurilor din Federația Rusă a crescut cu 26,38%, ajungând la 433,7 milioane USD în perioada desemnată.

În prezent, în Moldova sunt înregistrate 995 de întreprinderi cu capital rusesc sau mixt. Investiția totală depășește 1 miliard 105 mil. lei.

138
100
Tema zilei
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe
În luna iunie, prețurile din Moldova au scăzut cu 0,2%
Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna iunie, scăderea medie a prețurilor a fost de 0,2%, în timp ce o lună mai devreme, inflația a...
100
0
Citește mai departe
Alocațiile zilnice pentru copii au crescut cu 3% - Guvernul Republicii Moldova
Miercuri, 10 iulie, Guvernul Republicii Moldova a aprobat amendamentele la Regulamentul privind stabilirea și plata indemnizației zilnice pentru cop...
100
0
Citește mai departe