În luna mai, oferta de valută din partea persoanelor fizice a acoperit cererea de schimb pentru aceasta cu 101%


În luna mai anului curent, oferta de valută din partea persoanelor fizice în Moldova a acoperit cererea netă a agenților economici naționali cu aproximativ 101%. Cu o lună mai devreme, acest raport a fost de 116%.

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, creșterea ofertei nete de valută de la persoane fizice în luna mai s-a ridicat la 22,6%, ceea ce este echivalent de 36,6 milioane de dolari. Mărimea totală a tranzacțiilor valutare a ajuns, astfel, la 174,3 milioane de dolari. Cererea netă a agenților economici pentru aceeași perioadă s-a ridicat la 172,6 milioane de dolari, marcând o creștere de 75,8% sau 54,2 milioane de dolari.

Această dinamică a contribuit la consolidarea cursului mediu de schimb al monedei naționale față de dolarul SUA cu aproape 3,5%. reamintim că în luna aprilie un dolar american costa circa 19.3527 lei, în timp ce în luna mai valoarea sa a constituit aproximativ 18.6677.

De asemenea, ca urmare a creșterii ofertei de valută străină, Banca Națională a Moldovei a fost nevoită să intervină pe piața valutară pentru a stabiliza situația și de a face o achiziție de valută străină în valoare totală de 36 milioane de dolari.

Ponderea cea mai mare în structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ca și anterior, a avut-o moneda unică europeană – aproape 67,4%, marcând o creștere în ultima lună cu 1,8%. Dolarul american este pe locul doi în clasament, și ocupă segmentul de 19,7%, ceea ce este mai mult decât în ​​perioada precedentă cu 3,6%. Rubla rusească a obținut circa 11%, ceea ce reprezintă cu 5,3 puncte procentuale mai puțin decât în ​​luna aprilie.

0

89

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org